20.4 C
București
marți, 11 mai 2021 - 16:28

Naufragiatul în Pacific a fost autorizat să părăsească Insulele Marshall şi să revină în El Salvador

 Jose Salvador Alvareng

Naufragiatul în Pacific Jose Salvador Alvarenga a fost autorizat de către medici să părăsească luni seara Insulele Marshall şi să se întoarcă în ţara sa natală, El Salvador, a anunţat o sursă apropiată dosarului, informează AFP.

Pescarul în vârstă de 37 de ani, care a spus că a plutit în derivă timp de 13 luni, la bordul unei ambarcaţiuni de pescuit de mici dimensiuni, după care a fost găsit pe Insulele Marshall în urmă cu aproximativ 12 zile, urmează să se îmbarce la bordul unui avion către Hawaii (Statele Unite), de unde va călători către El Salvador şi familia sa, care îl considera mort de mult timp.

Medicii, care i-au interzis iniţial pescarului să călătorească cu avionul, din cauza unei dezhidratări acute,și-au dat acordul ca acesta să plece, a anunţat o sursă apropiată dosarului.

De când a fost transferat în capitala Insulelor Marshall, Majuro, Jose Salvador Alvarenga a fost spitalizat în repetate rânduri, din cauza dezhidratării, dar şi unor probleme legate de regimul alimentar din ultimele luni.

Bărbatul a spus că a plutit în derivă circa 12.500 de kilometri, în urma unei pene a motorului micii ambarcaţiuni, şi că a supravieţuit hrănindu-se cu carne crudă de peşte şi bându-şi urina sau sânge de ţestoasă. Însoţitorul său a decedat.

Într-o formă fizică relativ bună atunci când a fost găsit, pescarul are de câteva zile articulaţiile umflate şi prezintă dureri violente la nivelul spatelui şi o stare de letargie.

Franklyn House, un medic american pensionar care activează în cadrul unui ONG pe Insulele Marshall, a stat de vorbă în mai multe rânduri cu pescarul, în ultimele zile, şi apreciază că acesta suferă de sindromul de stras posttraumatic, din cauza schimbării comportamentului.

C.A.