11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 21:15

NATO susține Turcia în lupta cu terorismul

spot_img

Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a făcut aceste afirmaţii în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de ţări membre

Jens-Stoltenberg

NATO şi-a manifestat marţi “solidaritatea” cu statul turc faţă de ameninţarea islamistă şi a subliniat importanţa unităţii organizaţiei în acest context, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, citat de “El Pais”.

Jens Stoltenberg a făcut aceste afirmaţii în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de ţări membre, eveniment organizat pentru evaluarea situaţiei critice de la frontiera turcă, provocată de avansarea grupării Stat Islamic (SI).

Summitul de urgenţă a fost organizat la cererea Turciei care recent a bombardat organizaţia teroristă SI în nordul Siriei ca răspuns la atacurile pe teritoriul său, dintre care ultimul s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi, majoritatea studenţi, în localitatea de frontieră Suruc. Statul turc încearcă, de asemenea, să frâneze acţiunile miliţiilor kurde, considerate un grup terorist pentru Guvernul de la Ankara.

Reuniunea a avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce Ankara şi Washington au confirmat intenţia să creeze o zonă liberă de jihadişti la frontiera turco-siriană.

O bază militară NATO din sudul Turciei a fost deschisă avioanelor coaliţiei care luptă împotriva grupării Stat Islamic din Irak şi Levant (ISIL), în urma unei discuţii telefonice dintre preşedinţele turc şi cel american.