11.2 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 4:00

NATO sună adunarea. Începe un nou război în Coreea de Nord?

Reacțiile diplomatice dure din ultimele ore față de testul nuclear realizat de Coreea de Nord lasă să se întrevadă un iminent atac, nu doar diplomatic, împotriva acestui stat.

Modalitatea în care comunitatea internațională va răspunde testului nord-coreean va fi stabilită marți după-amiază, după ora 16.00, ora României. Purtătorul de cuvânt al ONU Martin Nesirky a anunțat marți că Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă marţi la ora 14.00 GMT (16.00, ora României) pentru a examina maniera în care să reacţioneze faţă de testul nuclear nord-coreean, condamnat de către secretarul general Ban Ki-moon, care l-a calificat ca “profund destabilizator”.

“Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky. Consiliul de Securitate al ONU “va rămâne unit şi va lua măsurile adecvate”, a subliniat el, exprimând o convingerea lui Ban Ki-moon.

Londra a îndemnat la un “răspuns puternic” al Consiliului de Securitate, în timp ce preşedintele Barack Obama reclamă o acţiune “rapidă” şi “credibilă” din partea comunităţii internaţionale.

Și NATO a condamnat marţi un “act iresponsabil”, după noul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, “o sfidare a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale”. NATO “condamnă în termenii cei mai puternici testul nuclear efectuat de Coreea de Nord prin încălcarea flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, a declarat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, apreciind că acesta “reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii, securităţii şi stabilităţii internaţionale”.

Coreea de Nord a procedat la un test nuclear, în pofida unui “avertisment ferm” venit din partea aliaţilor chinezi, a declarat, la rândul lui, un diplomat la ONU. “Chinezii au adresat nord-coreenilor un avertisment ferm, solicitându-le să nu procedeze la efectuarea testului atunci când a devenit evident că era inevitabil”, a explicat diplomatul sub acoperirea anonimatului.

“Ceea ce nord-coreeni au făcut reprezintă o adevărată provocare la adresa chinezilor”, a subliniat el. Beijingul, Moscova şi Washingtonul s-au reunit de câteva zile şi “se vor înţelege rapid cu privire la faptul că se impune o acţiune fermă”, a adăugat el.

Consiliul de Securitate este prezidat în februarie de Coreea de Sud. Ambasadorul sud-coreean la ONU a avertizat că măsuri “foarte puternice” vor fi luate în Consiliul de Securitate, ca răspuns la cel de-al treilea test nuclear al Phenianului (după cele din 2006 şi 2009).

R.D.