3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:57
No menu items!

NATO, pregătită să examineze “serios” orice solicitare de ajutor din partea Irakului

spot_img

Lupta împotriva Statului Islamic urmează să se afle în centrul dineului de lucru de joi seară al șefilor de stat

 rasmussen-fogh-anders

Alianță Nord-Atlantică va fi pregătită să analizeze “serios” orice solicitare de ajutor din partea Irakului în lupta împotriva jihadiștilor Statului Islamic (SI), a declarat joi secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, relatează AFP.

“Nu am primit nici o cerere”, dar “sunt sigur că dacă Guvernul irakian al solicita ajutorul NATO, acest lucru ar fi examinat serios de aliaţi”, a declarat Rasmussen la sosirea la Newport, în Marea Britanie, unde se deschide joi summitul Alianței.

Amintind că NATO a trimis o misiune de antrenament şi formare în Irak până în 2011, el a precizat că o astfel de misiune ar putea fi reactivată dacă Guvernul irakian ar cere acest lucru.

“Comunitatea internațională în ansamblul său are obligația de a stopa avansul Statului Islamic”, o organizație jihadistă ultraviolentă care încearcă să creeze un califat în Irak și Siria, a declarat Rasmussen.

“Salut faptul că state membre au luat individual măsuri pentru a ajuta Irakul. Salut acțiunea militară americană pentru a opri avansul acestei organizații teroriste”, a adăugat el.

Lupta împotriva Statului Islamic, grupare responsabilă de multiple execuții în Irak și Siria și care a revendicat uciderea a doi jurnaliști americani, urmează să se afle în centrul dineului de lucru de joi seară al șefilor de stat.

Subiectul va fi de asemenea abordat în cadrul unor reuniuni în marja summitului. Washingtonul încearcă să mobilizeze o coaliție împotriva Statului Islamic. Marea Britanie, care are un cetățean luat ostatic de Statul Islamic și aflat sub amenințarea că va fi executat, nu a exclus participarea la atacurile aeriene americane din Irak.

C.A.