23.2 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 5:19
No menu items!

NATO oferă sprijin de securitate Qatarului pentru Cupa Mondială de Fotbal. Implicată și România

spot_img

NATO a anunțat că oferă Qatarului sprijin pentru aspectele de securitate ale Cupei Mondiale de Fotbal (FIFA), programată să se desfășoare în Qatar între 21 noiembrie și 18 decembrie. România va contribui, prin intermediului Serviciului de Pază și Protecție, la formarea împotriva amenințărilor CBRN, instruirea în domeniul contracarării amenințărilor reprezentate de dispozitivele explozive improvizate și protecția VIP.

Potrivit unui comunicat al NATO, acest sprijin oferit Quatarului va include formarea împotriva amenințărilor reprezentate de materialele chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), care va fi asigurată de Slovacia și de Centrul comun de excelență pentru apărare CBRN al NATO din Republica Cehă. De asemenea, va include formarea pentru protecția persoanelor foarte importante (VIP) și pentru contracararea amenințărilor reprezentate de dispozitivele explozive improvizate, care va fi oferită de România, prin intermediul SPP.

O primă sesiune de instruire privind amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare s-a desfășurat în luna mai a anului trecut în Slovacia.

Alianța Nord-Atlantică mai precizează că statul Qatar este un partener angajat al NATO și este implicat activ în Alianța Atlantică de mulți ani.

Conform unui mesaj al Delegației Permanente a României la NATO, postat pe contul de Twitter, „România contribuie, prin intermediul Serviciului de Protecție și Pază, la sprijinul pe care NATO îl va acorda Qatarului pentru FIFAWorldCup 2022. Sprijinul nostru va consta în instruirea în domeniul CBRN, contra-IED și protecție VIP”.

                                                                                                                   Adina Silav