17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 21:09

NATO nu se va extinde ”în următorii ani sau chiar mai mult”, pentru a menaja relaţia cu Rusia

spot_img

Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO, a afirmat vineri că Alianţa nu va are în plan primirea de alţi membri în rândurile sale, întrucât ”Rusia joacă un rol important în actualul context strategic, în care extinderea NATO nu este necesară”, potrivit Reuters, citată de postul public de televiziune.

În urmă cu două zile, discuţiile NATO – Rusia pe marginea conflictului ucrainean au fost reluate, la Bruxelles, într-un context strategic foarte dificil.

”În termeni practici, nu văd să se mai facă loc pe termen scurt, pentru extinderea NATO, în următorii câţiva ani sau chiar mai mult. Eu cred că Rusia joacă un rol important în actualul context strategic, în care extinderea NATO nu este necesară. Dacă acceptăm premisele, despre slăbiciunile interne ale Rusiei şi chiar un posibil declin, nu ar avea sens să accelerăm aceste slăbiciuni. Deci nu există nicio şansă să avem un consens, în viitorul apropiat, referitor la includerea Georgiei sau Ucrainei”, a declarat Douglas Lute în cadrul Forumului Aspen Security, la Londra.

Georgia, Ucraina și Republica Moldova încearcă să se desprindă decisiv de influența Rusiei, iar aderarea la NATO este văzută drept o posibilitate de a se rupe de economic și strategic de spațiul ex-sovietic.

T.S.