9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 0:36

NATO menține proiectul scutului antirachetă european

spot_img

NATO nu va renunţa la implementarea scutului antirachetă în Europa, în pofida acordului preliminar încheiat joi la Lausanne privind programul nuclear iranian

Duşa: Scutul antirachetă de la Deveselu nu afectează relaţiile cu Rusia
foto: hotnews.ro

 

Ameninţarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezintă pentru statele NATO continuă să crească, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, care a reafirmat  că scutul antirachetă european nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Conform acordului-cadru semnat joi la Lausanne între Iran şi cei şase mediatori internaţionali privind programul său nuclear, Teheranul este autorizat să menţină doar 6.000 de centrifuge, faţă de 19.000 câte exploatează în prezent. Această prevedere împiedică Republica islamică să atingă rata de îmbogăţire a uraniului necesară pentru a crea o bombă atomică.

Statele Unite au afirmat întotdeauna că scutul antirachetă este menit să contracareze ameninţarea reprezentată de rachetele iraniene sau nord-coreene, subliniind că nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Radare şi interceptori urmează să fie instalate, în cadrul unui sistem de apărare antirachetă NATO, în state membre ale Alianţei Nord-Atlantice ca România, Turcia, Spania şi Polonia.