9.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 10:08

NATO își redistribuie forțele pe flancul de est al Europei

spot_img

Traian Băsescu consideră că România trebuie să refacă bugetul pentru Armată

nato

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Iaşi, că se vor produce redistribuiri ale forţelor NATO pe flancul de est al Europei, iar „România trebuie să realoce resursele pentru apărare”.

Se vor produce redistribuiri ale forţelor NATO pe flancul de est al Europei. Decizia va fi luată la summitul NATO din Marea Britanie, din septembrie. De fapt, atunci se va anunţa, până atunci statele membre vor şti ce contingente vor primi pe teritoriul lor, în funcţie şi de resursele NATO în Europa. Nu mai sunt aceleaşi resurse ca în timpul Războiului Rece, cheia este însă alta. Imediat ce au început ameninţări legate de Ucraina, toţi au strigat să vină americanii. Americanii spun pe bună dreptate: „N-aţi vrea şi voi să cheltuiţi mai mulţi bani pentru propria voastră apărare. Sigur, noi venim, dar nu ne chemaţi din prima zi, fraţilor!”. Aici avem o mare problemă, nu poţi neglija cheltuielile pentru apărare.

Traian Băsescu

În opinia președintelui României, deși în toate şedinţele CSAT, a existat o propunere de alocare din partea guvernului, „s-a observat că prioritate au avut baronii şi mai puţin armata”. „S-ar putea să ne jucăm. Am văzut declaraţiile premierului că ajungem la 2 la sută din PIB pentru armată, în patru-cinci ani. Total greşit, poate fi târziu”, a subliniat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că, din punctul său de vedere, statele de la frontiera de est trebuie să fie primele care „să aibă grijă de securitatea lor naţională”. „România trebuie să-şi recalibreze cheltuielile militare”, a adăugat Băsescu.

Valeriu Motoc