28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 14:24
No menu items!

NATO denunță un survol „periculos și neprofesionist” al unor avioane de luptă rusești în Marea Baltică

spot_img

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină, relatează Agerpres care citează AFP.

Incidentul a avut loc marţi dimineaţă, când cele două avioane ruseşti s-au apropiat de nave la „o altitudine de 91 de metri şi o distanţă de 73 de metri”, fără ca piloţii acestora să răspundă la comunicaţii, a declarat comandamentul naval al NATO.

„NATO a apreciat interacţiunea periculoasă şi neprofesionistă deoarece s-a desfăşurat într-o zonă de pericol cunoscută, care a fost activată pentru antrenamentul de apărare aeriană, şi din cauza altitudinii şi a proximităţii avioanelor”, potrivit unui comunicat. „Interacţiunea a crescut riscul unor greşeli de calcul, erori şi accidente”, arată NATO.

Comunicatul informează că forţele NATO „au acţionat în mod responsabil” în acest incident, în conformitate cu reglementările maritime.

„NATO va răspunde în mod corespunzător oricărei interferenţe cu activitatea legală a NATO în zonă care pune în pericol siguranţa avioanelor şi a navelor noastre sau a echipajelor acestora. NATO nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare”, se mai arată în comunicat. 

Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit prezenţa navală în Marea Baltică şi Marea Nordului după exploziile care au afectat gazoductele Nord Stream în luna septembrie şi care, potrivit unei anchete suedeze de vineri, sunt rezultatul unor acte de sabotaj.

Raluca Dan