3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 16:54
No menu items!

NATO cere Rusiei să retragă trupele de la frontierele Ucrainei

spot_img

Rusia continuă să suplimenteze efectivele staţionate la frontierele Ucrainei

rusia

Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să suplimenteze asistenţa oferită Ucrainei în contextul “agresiunii” ruse, afirmă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, cerând Rusiei să retragă trupele de la frontierele ucrainene.

Rusia continuă să destabilizeze Ucraina şi să ofere susţinere insurgenţilor separatişti. Prăbuşirea avionului malaezian evidenţiază consecinţele susţinerii acordate de Rusia separatiştilor“, a declarat Rasmussen într-o conferinţă de presă organizată la Kiev, citat de AFP.

Rusia ar putea utiliza pretextul unei misiuni umanitare pentru a invada estul Ucrainei, a avertizat NATO, miercuri, denunţând suplimentarea efectivelor militare ruse staţionate în apropierea frontierelor ucrainene.

Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari pregătiţi de luptă la frontiera de est a Ucrainei. Este o situaţie periculoasă“, afirmă, potrivit AFP, Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO. “Rusia ar putea folosi pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii pentru a trimite militari în estul Ucrainei“, a adăugat oficialul NATO, acuzând autorităţile ruse că susţin în continuare insurgenţii proruşi şi permit tranzitul armamentului şi combatanţilor.

Este vorba de un conflict alimentat de Rusia. Îndemnăm în continuare Rusia să retragă toate forţele militare de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament şi să exercite influenţă asupra separatiştilor înarmaţi pentru ca aceştia să depună armele şi să renunţe la violenţă“, a încheiat Oana Lungescu.

Moscova a negat că a suplimentat efectivele militare la frontierele Ucrainei, aşa cum acuză Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică. “Aş vrea să le explic oficialilor de la Pentagon şi de la NATO că mutarea a mii de oameni şi echipamente nu este posibilă într-un timp atât de scurt, mai ales că sunt şi observatori OSCE care ar fi remarcat imediat“, a declarat Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Rusia continuă să suplimenteze efectivele staţionate la frontierele Ucrainei, în prezent în această zonă fiind mobilizaţi circa 20.000 de militari ruşi, a declarat marţi Alexander Vershbow, adjunct al secretarului general NATO. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a confirmat miercuri că Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari la frontiera cu Ucraina, faţă de 12.000, la jumătatea lunii iulie.

D.M.