8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 11:33

NATO anunță operaționalizarea proiectului de apărare cibernetică a Ucrainei, sub conducerea SRI

spot_img

În reuniunea de marți de la Bruxelles, reprezentanții Alianței au condamna Rusia pentru acțiunile agresive

nato

Alianța Tratatului Nord-Atlantic a anunțat marți, la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre, că fondurile și proiectele de asistență de securitate pentru Ucraina sunt operaționale.

Aceste proiecte cuprind următoarele domenii: comandă, control, comunicații și computere, logistică și standardizare, apărare cibernetică (cyber defence), tranziția în carierele militare, reabilitare medicală și operațională.

Aflat la Bruxelles, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat operaţionalizarea Fondului NATO de Sprijin în domeniul Apărării Cibernetice, gestionat de România prin Serviciul Român de Informaţii, potrivit unui comunicat al MAE de la București. ”România, în calitate de naţiune-lider, va depune toate eforturile pentru ca acest proiect să fie unul de succes, sprijinind sporirea capacităţii Ucrainei de a răspunde noilor ameninţări”, se arată în comuniatul citat.

Principalele subiecte de pe agenda Comisiei NATO-Ucraina au fost situaţia de securitate din Ucraina, continuarea reformelor democratice, precum şi analizarea stadiului implementării măsurilor NATO de sprijin pentru Ucraina, adoptate la Summit-ul din Marea Britanie.

Miniştrii de externe ai NATO şi Ucrainei au semnat o declarație comună prin care au reafirmat sprijinul Alianţei pentru suveranitatea şi stabilitatea Ucrainei, fiind condamnate acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, precum şi planurile de militarizare din Marea Neagră, care au implicaţii asupra stabilităţii din regiune. Aliaţii au condamnat, totodată, deteriorarea situaţiei drepturilor omului în peninsula Crimeea, reiterând nerecunoaşterea anexării ilegale şi ilegitime a acestei regiuni de către Rusia.