10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 2:56

NATO acuză Rusia că refuză dialogul pe tema activității sale militare

spot_img

Duminică, NATO a constatat noi survolări ale Mării Baltice de către Rusia, cu avioane capabile să transporte bombe nucleare

militare_avioane

NATO a acuzat vineri Rusia că nu dă dovadă de “niciun interes pentru un dialog veritabil”, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică îi întinde mâna să reia contactele militare pe fundalul unor survolări de către ruşi a Mării Baltice.

NATO anunţă în mod regulat o intensificare a activităţii ruseşti în apropierea frontierelor Alianţei, în special survolări ale Mării Baltice de către avioane militare care sunt interceptate frecvent de avioane de vânătoare aliate, staţionate în regiune.

Duminică, noi survolări, cu avioane capabile să transporte bombe nucleare, au fost constatate de către NATO, care a anunţat prezenţa a “peste 30” de avioane ruseşti în spaţiul aerian al Balticii în decurs de doar câteva zile.

Niciun contact la nivel înalt între militari nu a avut loc cu această ocazie. “Nu există comunicare între autorităţile militare NATO şi şeful Statului Major rus (Valeri Gherasimov) din mai, însă aceste linii sunt deschise”, a declarat vineri pentru AFP căpitanul Dan Termansen, un purtător de cuvânt al preşedintelui Comitetului Militar NATO.

“Este nevoie de doi ca să porţi un dialog, iar până acum Rusia nu a dat niciun semn de interes faţă de un dialog veritabil şi nu a revenit la respectarea dreptului internaţional, a obligaţiilor şi a responsabilităţilor sale internaţionale”, a comentat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO, contactată de AFP.

NATO a întrerupt în aprilie orice cooperare practică cu Rusia, ca reacţie faţă de anexarea Crimeei de către Moscova, în martie.

Săptămâna trecută, miniştrii statelor membre NATO reuniţi la Bruxelles au convenit că, în această “perioadă de tensiuni”, este necesară reluarea “comunicării regulate între militarii NATO şi Rusia în vederea evitării oricărui incident”, a subliniat Lungescu.