4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 4:41

Naftogaz Ukrainî înaintează o plângere împotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm

spot_img

Din 1 aprilie, prețul la gaz pentru Ucraina a crescut de la 268,5 la 485 de dolari pe mia de metri cubi

 Gazprom1

Naftogaz Ukrainî a înaintat o plângere împotriva Gazprom la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm, cerând stabilirea unui preț echitabil la gazul livrat de compania rusă Ucrainei, informează RIA Novosti și Interfax.

De la 1 aprilie, prețul la gaz pentru Ucraina a crescut de la 268,5 la 485 de dolari pe mia de metri cubi, după anularea a două reduceri anterioare. Kievul insistă asupra revenirii la prețul de 268,5 dolari.

În plângerea Naftogaz Ukrainî se solicită de asemenea ca holdingului Gazprom să i se ceară suma plătită în plus de partea ucraineană pentru gazul rusesc livrat acesteia din 2010. Potrivit Naftogaz, această sumă se ridică la 6 miliarde de dolari.

Anterior, compania Gazprom anunța la rândul său că s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj din Stockholm, în vederea obligării Naftogaz Ukrainîi la achitarea unei datorii de 4,5 miliarde de dolari. În afară de aceasta, holdingul rus a introdus, începând de luni orele 10:00, regimul de plăți în avans pentru livrările de gaz în Ucraina.

 C.A.