23 C
București
luni, 20 mai 2024 - 18:49
No menu items!

Năstase se opune PSD și propune sistemul de vot din perioada interbelică

spot_img

Fostul premier nu este de acord cu sistemul de vot mixt, folosit în Germania

Nastase_SZ 

Fostul premier şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase, consideră că votul mixt de tip german susţinut de PSD ar aduce o mulţime de confuzii” în România și propune introducerea sistemului de vot proporţional cu prima, astfel încât partidul care obţine majoritatea să primească automat un număr mai mare de parlamentari decât procentul obţinut în alegeri pentru a putea face Guvernul fără compromisuri şi alianţe.

„Actualul sistem electoral, bazat pe votul uninominal, a fost – aşa cum am anticipat – un fiasco. Rezultatul acestei iluzii (sau manipulări) a fost prăbuşirea credibilităţii Parlamentului şi slăbirea forţei partidelor. Indirect a scăzut nivelul de performantă al guvernărilor. Acum se doreşte revenirea la votul pe liste de partid, ceea ce cred că ar fi o măsură înţeleaptă. Votul mixt, de tip german, pe care la un moment dat l-am susţinut şi eu, ar crea, la noi, pentru moment, o mulţime de confuzii, este de părere Adrian Năstase.

Fostul premier consideră că, în condiţiile în care partidele nu depăşesc, la parlamentare, 35-40%, ideal ar fi revenirea la sistemul proporţional CU PRIMA din perioada interbelică din ţara noastră (câştigătorul”, dacă atingea 40% primea o primă electorală ce-i permitea să formeze singur guvernul). Acest sistem de vot este folosit în Grecia, unde tabăra câştigătoare primeşte automat 50 de locuri suplimentare în Parlament.

Valeriu Motoc