23.3 C
București
miercuri, 17 august 2022 - 2:11
No menu items!

Mutația agresivă a Covid-19, în România. Autoritățile nu au declanșat încă alarma UPDATE

spot_img

Două probe de diagnosticare COVID-19 analizate în laboratorul de genetică al Institutului Matei Balș au avut rezultate diferite față de cele cunoscute până acum, afirmă purtătorul de cuvânt al instituției. Nu mai puțin de 30% dintre testele efectuate în ultimele 24 de ore au avut un rezultat pozitiv, au anunțat autoritățile.

UPDATE 15.00 –  Ministerul Sănătății comunică oficial că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2, după ce laboratorul Institutului Matei Balș a găsit indicii în probele recoltate de la un bărbat recent sosit din Marea Britanie.  Oficialii afirmă că noua tulpină poate fi confirmată „numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, se mai arată în comunicatul ministerului.

„În laboratorul de genetică, două probe au avut rezultate ale reacției de amplificare diferite față de ce am avut până acum. (…) În acest moment, vorbim despre două probe, și nu despre pacienți. Urmează să corelam datele de laborator cu cele clinice. (…) Nu avem date că ar exista manifestări clinice diferite. Deocamdată, e recomandat să vorbim despre o suspiciune în privința noii tulpini de Coronavirus”, a comentat medicul Cătălin Apostolescu.”, a declarat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Matei Balș, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

”În următoarele zile vom face secvențierea pentru a vedea dacă este vorba de noua tulpină. Este vorba de niște modificări ale amplificării genelor care apar în procesul de determinare. Urmează să corelăm informațiile”, a spus Apostolescu.

Acesta nu a dat prea multe amănunte, spunând că nu este clar la acest moment nici dacă este vorba de doi pacienți sau de două probe diferite ale aceluiași pacient. 

Noua tulpină este considerată de autorităţile britanice ca fiind cu 50% până la 74% mai contagioasă decât celelalte mutaţii ale noului coronavirus.

 
3.034 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, în România, după efectuarea a 9.829 de teste.