25.2 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022 - 20:47
No menu items!

A MURIT actorul George Alexandru

spot_img

Actorul George Alexandru a murit sâmbătă la Spitalul Fundeni, din Capitală, la vârsta de 58 de ani. Moartea actorului a fost confirmată pentru AGERPRES de regizorul tehnic al Teatrului Nottara, Dana Popescu.

Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Notarra, pe scena căruia a apărut de nenumărate ori, urmând să fie înmormântat tot luni, la Cimitirul Ghencea.

Născut în București, George Alexandru a absolvit Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, specializarea actorie. În primul an, i-a avut profesori pe Amza Pellea și pe Dan Micu, iar în următorii ani de studenție a lucrat sub îndrumarea lui Gelu Colceag și Ion Cojar.

La Teatrul Nottara, George Alexandru a urcat pe scenă în 1985, când era încă student. A apărut în spectacolele semnate de Ion Cojar și Alexandru Dabija (Olelie; Vânătorii, de Fănuș Neagu, respectiv Scapino, de J.B.P. Molière).

Totuși, debutul pe o scenă profesionistă bucureșteană s-a petrecut în 1982, la Teatrul Foarte Mic, în montarea lui Cristian Hadji-Culea, „Nu pot să dorm”, de Ion Brad.

La Studioul Casandra al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale a apărut în numeroase producții, printre care: Miorița, de Valeriu Anania, regia: Mihai Malaimare (1986); Opera de trei parale, de Bertolt Brecht, regia: Ion Cojar (1986); D’ale Carnavalului, de I.L. Caragiale, regia: Dana Dima (1986); Peer Gynt, de Henrik Ibsen, regia: Ștefan Iordănescu (1985); Rosenkrantz și Guildenstern, de Tom Stoppard, regia: Radu Băieșu (1985).

Timp de doi ani, a fost în trupa Teatrului de Stat V.I. Popa din Bârlad, unde a lucrat la două spectacole semnate de Cristian Nacu (1987) – Intrigă și iubire, de Friedrich Schiller și Rămâne pe joi, de Eugenia Busuioceanu -, precum și la Fluturi de noapte, de Dinu Grigorescu, regia: Bogdan Ulmu (1986).

La Teatrul Nottara a fost prezent pe afiș neîntrerupt din 1987. A apărut în spectacole precum True West, de Sam Shepard, regia: Alexandru Mâzgăreanu (2010); Jocul dragostei și al morții, de Romain Rolland, regia: Lucian Giurchescu (2004); Capul de rățoi, de George Ciprian, regia: Răzvan Dincă (2004); Romeo și Jeannette, de Jean Anouilh, regia: Claudiu Goga (2002); Titanic Vals, de Tudor Mușătescu, regia: Dinu Cernescu (2002); Vino la pod, iubita mea! de Gabor Kiszely, regia: Alexandru Repan (2001); O noapte furtunoasă, de I.L.Caragiale, regia: Dan Micu (1996); Thomas Becket, de Jean Anouilh, regia: Alexandru Repan (1995); Revizorul, de N. Gogol, regia: Mircea Cornișteanu (1995).