26.4 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 15:20
No menu items!

Muncitorii români au dat de paradis în Danemarca. Salariile ajung și la 5.000 de euro

spot_img

Danemarca a devenit una din țările cele mai căutate de românii care vor să lucreze în străinătate, în condițiile în care mulți au fost nevoiți să părăsească Marea Britanie după noile restricții imuse ca urmare a ieșirii din Uniunea Europeană. Danemarca primește muncitori în aproape toate domeniile de activitate, iar salariile sunt mai mult decât atractive. Circa 60-70% din forța de muncă este constituită din români.

În medie, salariile pornesc de la 2.500 de euro pe lună și ajung chiar și la 5000 de euro, povestesc românii care muncesc în regat.

”Salariul destul de mulțumitor, echipament în prima zi, nu prea sunt patronii să pună presiune, se vorbeşte frumos cu muncitorii, în mare parte este ok”, povesteşte un român muncitor în Danemarca, potrivit Ştirile Pro TV.

Și Irina s-a stabilit în Danemarca împreună cu familia. Lucrează cu soțul ei în domeniul curățeniei, unde salariile încep de la 3.000 de euro, dar pot ajunge şi la sume mult mai mari.

”Salariile sunt mult mai mari decât în România, se vede diferența foarte mult și suntem foarte fericiți. Copiii merg aici la școală, la grădiniță. Pentru școală nu plătim caiete, nu plătim cărți, absolut nimic, decât penarul și ghiozdanul, doar atât”, a spus Irina Neamț.

Aproximativ 5.000 de români ajung anual în Danemarca și potrivit asociațiilor de români, 80 % se stabilesc în regat. În ultima perioadă, mulți au plecat din Marea Britanie, speriați de Brexit.

Mai bine de 40% dintre românii ajunși în regat lucrează în ferme, 30 % în curățenie, în special în hoteluri. Pe alții îi găsim în distribuție de ziare sau în construcții, mai ales că Danemarca a început lucrările de construcție la cel mai lung tunel submarin rutier și feroviar din lume, la granița cu Germania.

Numărul mare de români care lucrează în Danemarca se vede și prin intermediul banilor trimiși în țară. Potrivit unei platforme de specialitate, transferurile au înregistrat o creștere de 100 % în septembrie, comparativ cu luna anterioară.

                                                                                        C.Dumitrescu