Munţii Bucegi, izvorul celei mai pure ape din România

  Material prezentat de Fundația România Autentic

  bucegi apa

  În Bucegi, spre răsărit, în Cheile Zănoagei, mai exact pe Valea Ialomiţei, între Lacul Bolboci şi Scropoasa, se găsesc şapte izvoare a căror apă uimeşte ştiinţa.

  Aflate în munţi, la o înălţime de 1300 de metri, izvoarele îşi aprovizionează şuvoaiele dintr-un lac subteran, care îşi are sursele într-o grotă. Cu un debit de aproximativ 400 de litri pe secundă, izvoarele ţâşnesc întotdeauna la suprafaţă.

  Cele şapte izvoare sunt socotite prin tradiţie drept „apa sfântă“ a dacilor, o sursă de apă misterioasă, care a făcut obiectul unor studii de laborator încă din 1927. Primele analize au confirmat că apa din acel loc este extrem de pură. În 1930, studiile au fost reluate în România şi preluate cinci ani mai târziu de o societate franceză. Rezultatul este de fiecare dată acelaşi: toţi indicatorii calitativi ai apei de la Şapte Izvoare au un standard de calitate extrem de ridicat, nivelul de bacterii fiind aproape de zero, în timp ce nivelul maxim admis este de 5. De asemenea, cantitatea de azotaţi şi azotiţi este egală cu zero, scrie financiarul.ro.

  Lacul Bolboci
  Lacul Bolboci

  Studii ulterioare de la Institutul Fresenius din Germania şi cele ale Laboratoarelor Larex au stabilit că apa din Munţii Bucegi are parametrii necesari pentru a sta alături de celebrele produse din Occident: Evian sau Perrier.

  Din punct de vedere chimic, aceste izvoare sunt unele dintre cele mai curate surse naturale de apă plată din lume. S-au găsit şi explicaţii stiinţifice pentru această minune: fie apa aceasta trece printr-un câmp magnetic, fapt care o face să-şi recapete structura ordonată ideală (iar cercetările magnetometrice au detectat puternice anomalii în zonă), fie izvoarele trec pe lângă un zăcământ de argint, iar argintul împiedică dezvoltarea bacteriilor.

  Din punct de vedere chimic, aceste izvoare sunt unele dintre cele mai curate surse naturale de apă plată din lume. S-au găsit şi explicaţii stiinţifice pentru această minune: fie apa aceasta trece printr-un câmp magnetic, fapt care o face să-şi recapete structura ordonată ideală (iar cercetările magnetometrice au detectat puternice anomalii în zonă), fie izvoarele trec pe lângă un zăcământ de argint, iar argintul împiedică dezvoltarea bacteriilor. Aceasta este “apa vie”, cunoscută de preoţii daci, care erau şi mari vindecători, scrie site-ul romania-redescoperita.ro.

  izvor_cascada

  Apa lui Zalmoxis

  Simbolul celor şapte izvoare este inscripţionat pe scuturile de luptă dacice, sculptate pe Columna lui Traian şi pe replica acesteia de la Bucureşti. Scrierile vechi pomenesc despre o apă din care a băut Zalmoxis  înainte de a deveni zeu. Datele ştiinţifice care descriu acest obiectiv vorbesc despre Şapte Izvoare ca despre sursa celei mai pure ape din întreaga Europă, informează sursa citată.

  Olimpia Diaconiuc

  NICIUN COMENTARIU