15.3 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 6:53
No menu items!

Multinaționalele, fruntașe la export

spot_img

Într-un top al celor mai mari exportatori, primii zece sunt responsabili de peste 40% din valoarea exporturilor din economie, iar 60% din valoarea totală a exporturilor este realizată de companiile multinaţionale, a declarat joi, Nasty Vlădoiu,  preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie Bilaterale din România (UCCIBR), la un seminar organizat de revista Finanțiștii.

Conform lui Nasty Vlădoiu, doar trei companii românești se află în topul celor mai mari exportatori din economie în primele șase luni ale acestui an.

„Astăzi, în Registrul Comerţului din România figurează peste 182 000 de societăţi cu participare străină la capital, ceea ce reprezintă 40% din totalul firmelor înregistrate în România. Asta înseamnă un grad de penetrare semnificativ la nivelul economiei naţionale”, a mai spus Nasty Vlădoiu.

El a amintit că investiţiile străine directe sub formă de capital social, inclusiv profitul reinvestit, se apropie de 35 de miliarde de euro, la această sumă adăugându-se credite în valoare netă de peste 17 miliarde euro acordate de acţionari străini firmelor din România.

Deficitul comercial (diferența dintre importuri și exporturi) înregistrat de România în perioada ianuarie-iulie 2012 a fost de 23,5 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), în creștere cu 7% la valori exprimate în lei, respectiv 0,8% la valori exprimate in euro.

În aceeași perioadă, exporturile au crescut cu 6% la 114,92 miliarde de lei (26,090 miliarde de euro), iar importurile au crescut și ele cu 6,2%, la 138,450 miliarde de lei (31,417 miliarde de euro).(S.S.)