19.9 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021 - 7:59

Moțiunea USR PLUS – AUR, blocată a patra oară. Ce face Ludovic Orban și ce vrea PNL să îi facă președintelui partidului

spot_img

Și a patra ședință a Birourilor Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură a USR PLUS-AUR s-a încheiat fără niciun rezultat. PSD și PNL, cu excepția președintelui PNL, Ludovic Orban, au lipsit din sală. Orban susține că va trimite totuși moțiunea Guvernului, pentru că așa este legal. Surse politice susțin însă că dacă președintele Camerei Deputaților va face asta, PNL ia în calcul să îl schimbe din funcție.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat imediat după ședința BPR că astăzi va comunica Guvernului moțiunea de cenzură pentru ca ea să poată fi prezentată și dezbătută în plenul Parlamentului.

Președintele PNL a citat din motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, potrivit căreia ”împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii.”

”Am obligația să respect constituția și legile țării, ca atare derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie. Azi voi comunica guvernului imediat după ședință moțiunea de cenzură. Am primit la cabinetul parlamentar”, a declarat Orban.

Conform unor surse politice, la ședința de luni seară de la Vila Lac, la care s-au reunit doar liderii PNL susținători ai echipei lui Florin Cîțu, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, ar fi propus schimbarea lui Orban de la șefia Camerei Deputaților. Mai mult, Sighiartău vrea să convoace Biroul Permanent chiar marți, pentru a propune schimbarea lui Orban cu unul dintre vicepreședinții PNL, cel mai probabil Florin Roman. Rareș Bogdan a fost de părere că Ludovic Orban ar avea de câștigat din această schimbare, pentru că s-ar victimiza.

Adina Silav