miercuri, 25 noiembrie 2020 - 1:43

Moțiunea împotriva ministrului justiției, Tudorel Toader, a fost repinsă

Regatul Unit relaxează restricțiile pentru a permite formarea „bulei de Crăciun”: câte trei familii, timp de cinci zile

Cele patru națiuni din Regatul Unit au convenit să relaxeze restricțiile COVID-19 de Crăciun pentru a permite până la trei gospodării să se întâlnească...

Franța ridică restricțiile în decembrie și începe vaccinarea masivă anticovid, fără a-și obliga cetățenii

Guvernul francez intenţionează să ridice măsurile de izolare şi să permită deplasările începând de pe 15 decembrie, cu puţin timp înaintea sărbătorilor de sfârşit...

Cristoiu: Ciolacu, blat cu PNL. Demisia, diversiune pentru a contracara inițiativa USR

Publicistul Ion Cristoiu susține că demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament pentru a renunţa la pensia specială este, de fapt, o diversiune pusă la...

Rafila semnalează blocarea inexplicabilă a testărilor COVID

Profesorul Alexandru Rafila semnalează cu îngrijorare că numărul de teste pentru depistarea pacienţilor cu COVID-19 a scăzut cu 20% de la o zi la alta...

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri moţiunea simplă, iniţiată de PNL şi USR, intitulată “Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, prin care cereau demisia lui Tudorel Toader.

S-au înregistrat 99 de voturi “pentru”, 171 de voturi “împotrivă” şi cinci abţineri . 

Iniţiatorii îl acuză pe Toader, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a “abandonat Justiţia în mâna infractorilor” şi “a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţe de partid”.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, în momentul dezbaterii moţiunii la adresa sa, în Camera Deputaţilor, că este nevoie de revenirea la normalitate în justiţie, iar aici a vorbit despre achitările în serie şi recuperarea prejudiciilor.

Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul ci prin activităţile pe care le desfăşurăm la Ministerul Justiţiei este acela de revenire la normalitate în înfăptuirea Justiţiei. Revenirea la normalitate, un exemplu, cel mai recent, înseamnă să nu ai un cetăţean indiferent de funcţie, dacă e primar sau nu, care să îţi fie trimis în judecată, să stea în puşcărie şi apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 3000 de euro despăgubiri. Este un act intolerabil în statul de drept şi dacă ar fi un singur exemplu, ar fi bine, dar din păcate vedeţi, că nu aveţi încotro, din ce în ce mai multe exemple. Revenirea la normalitate înseamnă să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul justiţiei a vorbit şi despre recuperarea prejudiciilor, ca măsură prioritară în justiţie.

“Revenrea la normalitate înseamnă norme juridice clare, previzibile, predictibile, pe care să le cunoască să le respecte destinatarii normelor, dar şi cei care le aplică. Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluţionare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate e să trecem de la o politică penală represivă, la una preventivă, în care un rol important să aibă recuperarea prejudiciilor. Revenirea la normalitate e să nu mai moară oameni în penitenciare”, a mai spus ministrul justiţiei.

Tudorel Toader a mai spus în Plen că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greşit când a trimis în judecată un om nevinovat.

„Pentru multele erori, achitări de oameni nevinovaţi, aţi văzut vreun procuror sau judecător care să spună că <Da, am greşit că l-am trimis în judecată ani de zile>, sau urmărire penală, sau că <L-am condamnat şi a stat nevinovat în puşcărie>? Categoric, nu. Şi categoric nu vă doresc aşa ceva”, a declarat, marţi, ministrul justiţei, Tudorel Toader, la dezbaterile pe marginea moţiunii simple prin care opoziţia îi cere demisia.

Ministrul de resort a precizat că a făcut această menţiune ca urmare a faptului că în textul moţiunii simple scrie că politicienii condamnaţi penal „se victimizează” şi nu recunosc deciziile instanţelor.

„Aţi făcut referire la sistemul sovietic. Am văzut că spune în moţiune de nota 4. Autorii moţiunii nu au spus care a fost sistemul de referinţă. Repetând de trei ori sistemul sovietic, dl deputat (care a citit moţiunea – n.r.) este tânăr şi nu îl bănuiesc că are nostalgii după sistemul sovietic, unde nota de notare, grila, era de la 1 la 5. În acelaşi timp, mai e un principiu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puţin egal în grad profesional cu tine şi eu ştiu că dl deputat ştie conţinutul, proprietatea afirmaţiilor făcute. Azi înţeleg cât de importantă este protecţia, liberatatea de exprimare a opiniilor politice, care îţi permite să spui orice, oricând”, a adăugat ministrul justiţei.

Referitor la acuzaţiile Opoziţiei cu privire la vizitele exotice pe bani publici, ministrul Justiţiei a declarat că va prezenta situaţia deplasărilor din ultimii 5-6 ani de la minister.

Acesta a adăugat că niciun judecător sau procuror nu a recunoscut că a greşit când a trimis în judecată un om nevinovat. Precizările lui Toader au venit ca urmare a faptului că în textul moţiunii simple scrie că politicienii condamnaţi penal „se victimizează” şi nu recunosc deciziile instanţelor.

Toader a mai afirmat, la dezbaterea moţiuniii simple, despre retroactivitatea OUG 92 care modifică Legile Justiţiei, aflată în procedură parlamentară şi despre care a vorbit Opoziţia, că toată lumea ar trebui să ştie că această este lege civilă, deci nu poate fi aplicată pentru trecut.

“Mi s-a reproşat de ce numai după 5 zile am vorbit despre neretroactivitatea ordonanţei. Personal nici nu am considerat necesar să răspund despre neretroactivitate pentru că e o lege civilă. Toată lumea ştie, care ştie, că legea civilă are efecte numai pentru viitor”, a răspuns Tudorel Toader.

Ministrul a făcut referire la importanţa ordonanţei pentru a nu intra în vigoare automat pensionările anticipate.

“Aţi făcut referire la Secţia de anchetare a magistraţilor, trebuie să scot în evidenţă că cel puţin în două rânduri, CCR a spus că soluţia legislativă e constituţională. Să vă aduc aminte că decizia CCR arată că nu încalcă independenţa, ci e o formă de garanţeie a indepedenţei. (…) Aţi întrebat ce le-am spus colegilor Comisiei de la Veneţia. Cel puţin în două rânduri, când au fost la Ministerul Justiţiei şi au discutat cu alte oficialităţi, au invitat un reprezentant al legiuitorului, pentru că altfel eu mă exprimam ca membru al Comisieie si ca membru al Guvernului”, a completat Toader.

Ministrul justiţiei a mai spus că, având în vedere titlul moţiunii simple, respectiv „Ministrul justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, aleşii partidelor de Opoziţie au nostalgiile sistemului sovietic, unde notarea e de la 1 la 5.

De asemenea, Toader a anunţat, cu privire la construirea cartierului Justiţiei, că există un memorandum cu Banca Mondială pentru finanţare şi că se aşteaptă la Guvern aprobarea PUZ pentru a putea fi continuate procedurile.

În schimb, deputatul PNL Ioan Cupşa i-a cerut marţi, ministrului justiţiei, în timpul dezbaterilor din plen pe moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, să prezinte „probele” pe care le are cu privire la „documentul faimos” – dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr la funcţia de procuror general.

„Care sunt probele pe care le are că acel faimos document, documentul-bombă, se regăsea în dosarul de candidatură al domnului Lazăr?”, a întrebat deputatul liberal.

În replică, Toader a spus că va publica miercuri dimineaţă documentele referitoare la numirea în funcţie a lui Augustin Lazăr. Acesta a adăugat, în legătură cu procedura de revocare a procurorului general, că CCR a statuat, printr-o decizie, că există şase motive pentru atacarea unui act în contencios administrativ.

R.D.

Revoltător! Drama rudelor unui decedat de COVID. Afaceri cu pacienți morți. AUDIO/DOCUMENTE

Rudele unui pacient decedat din cauza COVID au avut parte de o experiență terifiantă în momentul în care a trebuit să ridice cadavrul din...

Circ și troc în Parlament cu pensiile speciale și alocațiile copiilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pune condiții pentru introducerea în circuitul legislativ a proiectelor PNL și USR de abrogare a pensiilor speciale: liberalii și useriștii...

Scandal pe validarea demisiilor USR din Parlament

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile parlamentarilor Uniunii Salvaţi România depuse marţi şi să se...

Orban: Pensiile speciale au fost instituite de PSD

Premierul Ludovic Orban, candidatul PNL București pentru Parlament, a declarat luni seară, la B1TV, că aproape toate pensiile speciale au fost instituite prin legi...

Parlamentarii USR demisionează în masă pentru a nu mai primi pensii speciale

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că toţi senatorii şi deputaţii USR vor demisiona, în cursul zilei de marţi, pentru a nu beneficia de...