21.4 C
București
vineri, 21 iunie 2024 - 7:16
No menu items!

Moțiunea de cenzură în Parlament. Faza pe plângeri penale

spot_img

Liderul PNL Florin Roman a anunțat că va depune plângere penală împotriva celor din „coaliția toxică USR-AUR”, că l-au blocat prin forță, huliganism, injurii și agresiune fizică să își exercite „mandatul constituțional”. La rândul său, George Simion de la AUR susține că și el va depune plângere penală pe numele lui Florin Roman pentru că a vrut să blocheze ședința de plen. Anca Dragu de la USR PLUS nu s-a pronunțat clar, doar a amintit că „există un Cod penal”.

Florin Roman a scris pe Facebook că va depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, ppentru că a fost agresat. El cere, de asemenea, demisia președintei Senatului, Anca Dragu, care ar fi „încurajat actele de huliganism”. 

„Voi depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliția toxică USR-AUR, care în timpul ședinței plenului reunit, m-au blocat prin forță, huliganism, injurii și agresiune fizică să îmi exercit mandatul constituțional! (…) Oficial, mi-au fost încredințate atribuțiile președintelui Camerei Deputatilor! Ultimele doua sedinte de plen reunit au fost conduse de președinta (încă) a Senatului, Anca Dragu. Era evident rândul Camerei Deputatilor, motiv pentru care mi-a și fost înmânat desfășurătorul de ședința!”, a scris Florin Roman pe Facebook.

Și AUR vrea să depună plângere penală, dar pe numele lui Florin Roman, pe care îl acuză că a încercat să blocheze ședinta de plen în care se citea moțiunea.
 
„A fost nevoie de intervenţia chestorilor pentru a reinstaura ordinea. Domnul Roman şi-a înşuşit calităţi care nu îi aparţineau. Nu trebuia să conducă o şedinţă de plen. A fost delegat să îi țină locul lui Orban, dar nu a fost delegat din punctul de vedere al ierarhiei, preşedintele Senatului e peste vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Ocupa un scaun care nu i se cuvenea, o să aibă o plângere penală din partea noastră pentru uzurpare de calităţi oficiale. El trebuie să cedeze microfonul. Chestorii îşi fac datoria, dacă lângă Roman e preşedintele Senatului, preşedintele Senatului trebuie să prezideze şedinţa”, a afirmat George Simion de la AUR.
 

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a calificat încercarea liberalului Florin Roman de a conduce şedinţa plenului drept „o încercare de preluare a puterii”.

„În mod evident, preşedintele trebuie să conducă şedinţa. Eu eram preşedinte, domnul Roman este vicepreşedinte (n.r. al Camerei Deputaţilor). Chiar nu m-am aşteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii. Este ceva de neimaginat să se întâmple în Parlament. Dacă aţi remarcat, se ţinea de microfon efectiv, au venit chestorii, colegii. Nu mă aşteptam să vedem aşa ceva. (…) E liber să facă ce ameninţări doreşte. Totuşi, îi aduc aminte domnului Roman că există şi un Cod penal în România”, a declarat Anca Dragu după ședință.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, joi, în şedinţă comună, pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. Scandalul a început chiar la debutul ședinței, când Florin Roman i-a luat microfonul Ancăi Dragu, pentru a conduce el ședința.

Marilena Nedelcu