3.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 8:54

Moțiune de cenzură făcută pe genunchi. Viorica Dăncilă: Argumentele opoziției nu au nicio logică

spot_img

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în Parlament, că textul moţiunii de cenzură este profund neserios, a precizat că a schimbat miniştrii care au rămas în urmă şi că va mai schimba oricâţi va fi nevoie. Ea a subliniat apoi un paragraf din textul moțiunii în care cei care au redactat-o și au semnat-o se contrazic în două fraze succesive. 

“Aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. (…) Mi-a fost foarte greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumentelor contradictorii. (…)Mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest instrument pe care îl aveţi. E un text profund neserios, mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dvs., să vă respectaţi datoria pe care o aveţi faţă de cei pe care îi reprezentaţi”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Ea a spus că i se cere să dea socoteală pentru remanierile făcute de premierii Grindeanu şi Tudose. “Să-i întrebaţi pe dânşii”, a adăugat ea.

“Fiecare ministru pe care l-am numit avea o obligaţie clară, i-am schimbat pe cei care au rămas în urmă. Ce aţi fi vrut să fac, să îi menţin? Ce aţi fi vrut de la acest guvern, să ţină sau nu un ministru care nu dă rezultate? Nu vă mai înţeleg cetăţenii. (…) L-aţi criticat pe Lucian Şova, dar când l-am propus pentru remaniere aţi devenit apărătorii lui. (…) Voi schimba oricâţi miniştri va fi nevoie pentru ca să facem ce avem în programul de guvernare”, a mai declarat premierul.

Dăncilă: Nu o voi remania pe Carmen Dan

Viorica Dăncilă a spus că i se cere să o remanieze şi pe Carmen Dan, însă nu va face acest lucru.

“Am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva lui Macron, pentru că asta am văzut la Paris recent – tunuri cu apă, gaze lacrimogene”, a continuat premierul.

Viorica Dăncilă, ironică la adresa Opoziţiei

“Îmi cereţi să-l schimb şi pe ministrul Daea… sunteţi siguri? Eu vă mai pot lăsa timp să vă consultaţi între dumneavoastră şi poate vă consultaţi şi cu fermierii români. Poate înainte de a cere demisia domnului Daea vorbiţi şi cu cei care şi-au primit pentru prima oară subvenţiile la timp şi poate chiar în avans de la ministrul pe care dumneavoastră acuma vreţi să-l schimbaţi”, a spus ea.

Ea le-a recomandat iniţiatorilor moţiunii să vorbească cu cultivatorii de tomate care au fost sprijiniţi, cu fermierii care au primit apă gratuit şi “chiar şi cu crescătorii de porci care au fost afectaţi de pesta porcină şi care şi-au primit despăgubiri pentru nenorocirea care i-a lovit.

În ceea ce priveşte criticile dumneavoastră legate de agricultură, îmi pare rău să remarc că vă contraziceţi în acelaşi paragraf. Pe de o parte, susţineţi că locul unu în Europa la producţia de floarea soarelui şi de porumb nu ar fi rezultatul unor politici ale Guvernului, ci doar ploile dese date de Dumnezeu. Dar chiar în fraza următoate spuneţi că seceta pedologică a împiedicat fermierii să are. Ce să mai înţeleagă românii de la moţiunea dumneavoastră?“, a adăugat premierul.

Viorica Dăncilă a vorbit şi despre reforma în justiţie promovată de Tudorel Toader.

“Dragii mei colegi din opoziţie, haideţi să fim sinceri, cred că dacă ar fi un vot secret pentru menţinerea sau remanierea domnului Tudorel Toader voturile în favoarea domnului ministru ar fi cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Ştiţi bine că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi foarte bucuroşi de ceea ce a făcut domnul ministru Tudorel Toader, haideţi să fim sinceri, şi în rândurile dumneavoastră au fost persoane care au fost cercetate abuziv, chiar dacă mai puţine decât în PSD, pentru că nu dumneavoastră aţi fost ţinta principală a acestor abuzuri. Mă refer în primul rând la PNL”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte pregătirea ministrului Eugen Teodorovici, este suficient să amintească perioada când acesta era la Comisia de buget din Senat, “când încă susţinea puncte de vedere venite din partea colegilor din opoziţie şi dumneavoastră aveaţi o părere foarte bună despre dânsul”.

Premierul a aspus că o altă critică pe care nu o înţelege  este cea privind majorările de pensii şi salarii.

“La moţiunea trecută ne-aţi acuzat că mărim iresponsabil veniturile românilor, acum ne spuneţi că le mărim doar pe hârtie. Ce să înţelegem, e prea mult sau prea puţin ? Nu ştiu la ce date vă uitaţi când spuneţi că ceea ce s-a majorat a fost anulat de inflaţie. Dumneavoastră nu vă uitaţi la datele periodice de la Institutul Naţional de Statistică? Dacă nu le aveţi, vă promit că vi le trimit eu. Scrie că doar în cele 10 luni ale mandatului meu puterea de cumpărare a crescut cu aproape 8 la sută. Asta înseamnă că majorările de pensii şi salarii au fost cu opt puncte peste rata inflaţiei”, a afirmat ea.

Viorica Dăncilă s-a întrebat dacă opoziţia şi-a propus deja să piardă alegerile următoare.

“Ne spuneţi că noi creştem din pix salariile, că le creştem fără nicio logică economică. Eu chiar nu vă înţeleg. V-aţi propus deja să pierdeţi alegerile viitoare? Transmiteţi două mesaje negative românilor despre dumneavoastră, eu chiar cred că asta vă reprezintă. În opinia dumneavoastră salariile şi pensiile au crescut prea mult, deci dacă ar fi să veniţi la guvernare dumneavoastră aţi opri creşterea de venituri pe care noi le-am prevăzut pentru anii următori. Al doilea mesaj negativ e că atunci când susţineţi că nu mai sunt bani de pensii şi salarii le spuneţi de fapt românilor că dacă ar fi să veniţi dumneavoastră la guvernare aţi tăia din nou pensiile şi salariile astfel încât să se încadreze în veniturile despre care spuneţi că sunt insuficiente. Deci iar vă puneţi într-o postură dezavantajoasă. Practic, le spuneţi românilor că alternativa dumneavoastră de guvernare este de a opri majorările de venituri pe care noi le-am programat în anii următori şi chiar de a tăia pensiile şi salariile ca să vă încadraţi în buget”, a afirmat ea.

R.D.