8.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 5:17

Moscova cere ONU crearea unor “culoare umanitare” în estul Ucrainei

spot_img

În estul Ucrainei continuă să aibă loc confruntări violente între armată şi separatişti proruşi

ukraine-soldiers

Rusia va propune luni Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) un proiect de rezoluţie privind crearea unor “culoare umanitare” în estul Ucrainei.

Acest proiect de rezoluţie va cere crearea imediată a unor culoare umanitare pentru ca civilii să poată părăsi zonele de luptă. Vrem ca acest Consiliu de Securitate să ceară ca niciun obstacol să nu blocheze nici plecarea civililor din zonele de luptă şi nici livrarea, în aceste zone, a unui ajutor umanitar.

Serghei Lavrov
ministru de externe, Rusia

Rezoluţia rusă cere atât oprirea operaţiunilor armatei ucrainene în estul separatist şi un armistiţiu cu insurgenţii proruşi, cât şi lansarea unor negocieri între cele două tabere.

Confruntări sângeroase continuă în estul ţării, în special în bastionul separatist Doneţk.

Moscova a denunţat, în mai multe rânduri, o “operaţiune punitivă” şi a acuzat armata ucraineană de încălcarea Convenţiei de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor.

Ofensiva autorităţilor ucrainene, care afirmă cu au câştigat teren în estul ţării, s-a soldat cu peste 200 de morţi – militari, separatişti şi civili -, de când a fost lansată, pe 13 aprilie.

R.D.