marți, 19 ianuarie 2021 - 21:15

Moș Nicolae, sfătuit să păstreze distanța în Europa (Round-up Reuters)

Ministrul Sănătății, la cuțite cu șeful vaccinării

Ministrul Sănătății i-ar fi pus gând rău, lui Valeriu Gheorghiță, intenționând să-i golească atipica funcție de atribuții, scriu jurnaliștii de la Adevărul. Replica a...

Miniștrii Cabinetului Cîțu își arată miercuri mușchii

Miniștrii Guvernului Cîțu se vor vaccina împotriva Covid - 19, miercuri, de la ora 10.00, la Spitalul Universitar de Urgență Militar ”Dr. Carol Davila”. Anunțul...

ATENȚIE! Ce trebuie să știți dacă reveniți în țară cu copiii, chiar dacă sunteți vaccinați

Persoanele vaccinate care călătoresc în state cu incidență ridicată de COVID, alături de copiii lor, vor trebuie să-i țină pe aceștia în carantină la...

Procurorii români nu s-au înghesuit să facă parte din echipa lui Kovesi, la Parchetul European. Ce candidați s-au înscris

Doar 14 procurori îndeplinesc criteriile de înscriere la interviul pentru funcția de procuror european, deși România ar fi trebuit să trimită 15 procurori și...

Cu restricții privind adunările de familie, instrucțiuni de a nu se îmbrățișa și o cerere politicoasă adresată Sfântului Nicolae de a „păstra distanța”, Europa se pregătește pentru primul său Crăciun COVID-19, scrie Reuters, într-o amplă analiză a măsurilor luate pe vechiul continent.

Statele Europei, care însumează un sfert din infecțiile și decesele raportate la nivel mondial, încearcă să regleze restricțiile din viața publică pentru a permite familiilor să sărbătorească Crăciunul fără a răspândi virusul.

Majoritatea se datorează dezvăluirii planurilor pentru Crăciun în această săptămână și mulți se gândesc pe linii similare: adunări de familie restricționate, cu tradiții festive – cum ar fi piețele de Crăciun germane și paradele Înțelepților din Spania – anulate pe scară largă.

În Belgia, una dintre cele mai afectate țări din Europa, prim-ministrul Alexander De Croo este îngrijorat de un al treilea val de infecții chiar când al doilea începe să se aplatizeze.

„Fie rupem un al treilea val de Crăciun, fie facem un al treilea val de Crăciun”, a declarat duminică De Croo, care intenționează să sărbătorească doar cu soția și cei doi copii.

Subliniind mesajul său, guvernul belgian i-a scris Sfântului Nicolae, a cărui vizită din 6 decembrie cu cadouri pentru copii este un punct culminant festiv național, îndemnându-l să: „Păstrați distanța, spălați-vă mâinile în mod regulat și purtați o mască atunci când este necesar”.

În Italia, care are a doua cea mai mare mortalitate din Europa după Marea Britanie, premierul Giuseppe Conte a avertizat săptămâna trecută: „Va trebui să petrecem festivitățile într-un mod mai sobru. Petreceri mari, sărutări și îmbrățișări nu vor fi posibile.

Parisul va renunța la patinoarele sale și la piața de Crăciun din acest an, iar Moscova a anulat marile sărbători publice, încurajând în schimb oamenii să facă o plimbare pentru a se bucura de luminile și decorațiunile orașului.

Confruntați cu restricții, europenii devin inovatori. Un cârciumar bavarez a deschis un târg de Crăciun și în Olanda copiii se bucură de o întâlnire la distanțată cu Moș Craciun.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că familiile germane ar trebui să poată veni împreună pentru Crăciun, „poate cu măsuri de protecție”.

Perspectiva controalelor a provocat disidență în rândul creștin-democraților săi. Friedrich Merz, un concurent pentru a deveni lider de partid anul viitor, a declarat cotidianului Tagesspiegel: „Nu este treaba statului cum sărbătoresc Crăciunul cu familia mea”.

La Londra, guvernul a declarat că lucrează cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord pentru a ușura restricțiile de Crăciun pentru a permite familiilor să se întâlnească, în ciuda unui consilier științific care a avertizat că întâlnirile de Crăciun prezintă riscuri substanțiale.

Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a rezumat actul de echilibrare cu care se confruntă guvernele: „Avem două dorințe: să fim alături și să îmbrățișăm cei pe care îi iubim cel mai mult și obligația de a-i proteja. Pentru că fără îndoială cea mai mare aspirație a noastră este să putem trăi și să împărtășim mai multe Crăciun în compania celor dragi.

De-a lungul Atlanticului, americanii oferă deja o previzualizare a ceea ce ar putea arăta Crăciunul, cu milioane care sfidează avertismentele de sănătate și călătoresc înainte de sărbătoarea de Ziua Recunoștinței de joi.

Călătoriile pe aeroportul SUA au atins duminică cel mai mare vârf din martie, în timp ce infecțiile COVID-19 din SUA ating un record de 168.000 pe zi.

„Îi rog pe americani, vă implor: păstrați-vă mai mult”, a declarat luni chirurgul american Jerome Adams pentru emisiunea ABC News „Good Morning America”. „Vrem ca toată lumea să înțeleagă că aceste sărbători pot fi evenimente suprasolicitate”

Sursa: Reuters

Editor: M.C.

Infectarea cu SARS-CoV-2 poate fi detectată prin smartwatch, înainte de apariția simptomelor

Un studiu realizat de rețeaua de spitale Mount Sinai din New York arată că dispozitivele de tip smartwatch produse de companii precum Apple, Fitbit...

În ce condiții sunt exceptați de la carantină românii din Marea Britanie la revenirea în țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o hotărâre privind intrarea în țară a românilor care sosesc din Marea Britanie, în cadrul...

În scandalul PNL, Emil Boc își tranșează poziția: “Nu am nici o funcție în PNL și nu îmi doresc nici o funcție în PNL”

Emil Boc a declarat marți că nu are în prezent nicio funcție în PNL și că nu își dorește nicio funcție la viitorul congres...

Marcel Ciolacu a fost acasă la Viorica Dăncilă, care i-a făcut un ceai de fructe. Ce povestește fostul premier PSD

Fostul premier Viorica Dăncilă a descris, într-o carte-interviu realizată în colaborare cu jurnalista Marga Nițu, momente din perioada în care a fost premier. Printre...

Vicepremierul Kelemen Hunor a angajat un consilier de stat eliberat din funcție de prim-ministrul Florin Cîțu

Sebastian Bodu a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Kelemen Hunor, printr-o decizie a...