24.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024 - 19:34
No menu items!

Morți șocante în Congo: Mai multe femei arse pe rug, după ce au fost acuzate de vrăjitorie

spot_img

Cel puțin opt femei acuzate de vrăjitorie, au fost ucise într-o provincie din estul Republicii Democrate Congo. Victimele au fost incendiate, conform unei metode de execuție aplicată în special, în Evul Mediu.

Opt femei din provincia Kivu de Sud au fost incendiate, fiind acuzate de vrăjitorie, iar astfel de acuzații sunt la nivelul sutelor în Congo.

 „Am înregistrat 324 de acuzații de vrăjitorie doar în perioada iunie-septembrie”, a declarat Nelly Adidja, reprezentantă a Asociației Femeilor din ONG-ul Media

În districtul Kalehe au fost înregistrate 114 de cazuri de violenţă, inclusiv cinci femei care au fost incendiate și patru care au fost izgonite de către așa-zisele miliții de apărare.

Absența poliției sau a unui sistem de justiție au dus la apariția unor falși vindecători sau profeți

Mulțimile furioase merg prin sate cu liste ale așa-zielor vrăjitoare, pe care le execută sau le alungă și apoi le distrug casele.

Unele regiuni sunt controlate de grupări armate, o moștenire a războaielor care au distrus țara în urmă cu 25 de ani, scrie The Guardian

Bosco Muchukiwa, director și profesor de sociologie la Institutul Superior de Dezvoltare Rurală din capitala provinciei Bukavu, a declarat că numărul crescut al atacurilor în stilul Închiziției a rezultat din cauza unui vid în guvernare.

„Statul a eșuat – poliția și sistemul de justiție nu își fac treaba”, a mai spus Muchukiwa.

Atacurile sunt susținute de bajakazi – predicatori falși, majoritatea femei, care pretindeau că pot detecta vrăjitoarele, a adăugat Muchukiwa.

„Este complet fals. Acești așa-ziși predicatori au puteri, dar se bazează pe naivitatea oamenilor pe care îi manipulează pentru a atrage mai mulți adepți, a-și crește reputația și a câștiga mai multă influență în sat”, a adăugat sociologul.

Muhindo Cikwanine, avocat și expert în drept, a spus că soluția este „scoaterea în afara legii a unor astfel de camere de rugăciune conduse de acești șarlatani”. 

Procurorii spun că este aproape imposibil ca persoanele care comit astfel de crime să fie identificate.

 „Ori de câte ori există un astfel de caz, conducătorii satelor spun că a fost făcut „de populație” și nu furnizează niciun nume”, a declarat un oficial local, scrie The Guardian, citat de Observator.