16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 19:52
No menu items!

Moody’s: Ponderea reformelor structurale în ratingul suveran este mai mică decât se crede

spot_img

Reformele structurale pot contribui la creșterea PIB și a standarderlor de viață, însă beneficiile economice și impactul potențial asupra ratingului de țară sunt mai mici decât se consideră în mod comun, potrivit unui raport publicat joi de compania de consultanță Moody’s.

”Într-o perioadă de creștere nesemnificativă în multe din statele Zonei Euro, reformele structurale au fost trâmbițate peste tot ca un instrument important pentru a sprijini creșterea economică și veniturile, atunci când este un apetit scăzut sau un spațiu limitat pentru politici de stimulare fiscală sau monetară”, potrivit raportului citat.

”Reformele structurale sunt caracterizate în prezent drept o sursă potențială de creștere a PIB în economiile avansate”. Dacă avansul în creșterea PIB are o influență pozitivă asupra ratingului, este esențial să avem o evaluare corectă asupra a câștigurilor potențiale din aceste reforme”, a declarat Colin Ellis, director la Moody’s și autor al raportului.

Moody’s a analizat date din 34 de state pentru a corela beneficiile economice cu reformele structurale, care înseamnă de obicei măsuri de liberalizare a piețelor muncii și bunurilor.

Aceste măsuri pot include schimbarea mediei de ore de muncă, vârsta de pensionare, taxarea și reglementarea produselor.

Rezultatele au arătat că aceste reforme au impact pozitiv asupra PIB. Totuși, aceste progrese pot părea a fi semnificativ mai mari atunci când estimări separate asupra acestor politici sunt puse cap la cap.

Rezultatele pot fi înșelătoare, mai ales dacă analiza exclude date care au influențat rezultatul final.

Faptul că statele adoptă în cele mai multe cazuri astfel de măsuri simultan face ca măsurarea impactului fiecărei măsuri în parte să fie dificilă. Unele dintre efecte sunt similare, astfel încât efectul combinat ar putea fi mai mare decât suma efectelor calculate separat.

Raportul mai semnalează o incertitudine mare în legătură cu estimările pe termen lung asupra reformelor, dar și provocarea de a distinge între creșterea PIB datorată ciclului economic și creșterea generată de reformele structurale.

Partenerii internaționali ai României (Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială etc.) insistă în toate evaluările asupra necesității continuării reformelor structurale pe piața românească.