4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:52
No menu items!

Moody’s scade ratingul Erste Group, pe fondul situației din România și Ungaria

spot_img

Rata crescută a creditelor neperformante este principala explicație

  The logo of Austrian Erste Group Bank is pictured outside their headquarters in Vienna

Moody’s a retrogradat Erste Group Bank AG la indicatorul privind evaluarea de bază a creditului (baseline credit assessment – BCA), de la baa3 la ba1, din cauza riscurilor crescute pentru filialele din România și Ungaria, potrivit unui comunicat al agenției de rating.

Indicatorul referitor la forța financiară (bank financial strength rating – BFSR) a fost confirmat la D+, cu perspectivă stabilă, în condițiile în care grupul are capital sufficient pentru a absorbi pierderile, într-un scenariu negativ.

Ratingul pentru datorii negarantate pe termen lung și pentru depozite a scăzut de la Baa1 la Baa2, cu perspectivă negativă, pe fondul efectelor adoptării recente a Directivei pentru Revenirea și Rezoluția Băncilor (BRRD) și a Mecanismului Unic de Rezoluție.

”Repoziționarea [indicatorului] BCA al Erste are la bază tendința băncii de [a obține] venituri mici și, în consecință, reducerea semnificativă a reducerii de capital intern, care se află de asemenea sub presiunea provocărilor actuale ale riscului mare de credit în operațiunile din Ungaria și România. Proporția încă mare a băncii de credite neperformante (NPL) de 14,1% pentru operațiunile din Europa Centrală și de Est indică probleme mari de calitate a activelor în această regiune”.

Moody’s Frankfurt

Analiștii consideră că retrogradarea BCA reflectă tendința profitabilitate scăzută, înainte de provizionare, costurile mari asociate riscului de credit și nivelul crescut de credite neperformante.

În iulie, Erste a estimat că va cheltui 2,4 miliarde de euro pentru provizioane în 2014. Grupul se așteaptă la o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Moody’s prognozează că NPL se va stabilixa la un nivel înalt. Acum, creditele neperformante reprezintă 9,4% din totalul creditelor și 14,1% din totalul creditelor din regiunea CEE. Erste va rămâne vulnerabilă la o încetinire a economiei în Estul Europei, în special din cauza proporției NPL în trei din cele cinci mari piețe regionale: România (29,3%), Ungaria (26,4%) și Croația (18,3%). Rata generală a NPL pentru sistemul bancar din România este de aproximativ 22%.

 V.B.