17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 17:30

Moody’s: Industria oțelului din Europa are perspective de creștere pentru 2014

spot_img

siderurgie

Agenția de rating Moody’s prognozează că industria oțelului din Europa are perspective pentru o creștere ușoară în următoarele 12-18 luni, pe fondul îmbunătățirii încrederii consumatorilor și a industriilor care cumpără această materie primă.

Într-un raport dedicat acestui sector, analiștii companiei arată că iau în considerare o creștere a PIB în Zona Euro de 0,5-1,5% pentru 2014, în comparație cu 2013 (0-1%). Din punct de vedere tehnic, verdictul pentru industria oțelului este ”perspectivă stabilă”.

În ceea ce privește principalele sectoare care cumpără oțel, Moody’s prevede o stagnare a sectorului construcțiilor și o creștere a vânzărilor auto în Europa de Vest cu 3%, în comparație cu o scădere de 5% în 2013.

Rata de utilizare a capacităților de producție în UE va rămâne la aproximativ 75-77%, mai mică decât media internațională de 78%, iar rata de profitabilitate va crește ușor.

Prețurile mari pentru minereul de fier vor face ca producătorii integrați să fie în avantaj.

Pentru a avansa la ”perspectivă pozitivă”, industria oțelului din Europa ar trebui să ajungă la un grad de utilizare a capacităților de peste 85%.

Potrivit unor informații recente de la Ministerul Economiei, producţia de oţel a României a scăzut cu 15% în primele nouă luni, până la 2,2 milioane de tone, în principal din cauza insolvenţei grupului Mechel. În sectorul siderurgic există în prezent 20.000 de angajaţi.

În luna iunie, Comisia Europeană a lansat un plan de acțiune pentru sectorul siderurgic din UE, cu scopul de a opri declinul cererii de oțel și de a pune bazele competitivității, prin încurajarea inovării și prin asigurarea creșterii și a locurilor de muncă.

Siderurgia din UE este lovită simultan de cererea scăzută, de supra-capacitatea de producție la nivel mondial, de prețurile mari la energie și de costurile necesare pentru a se adapta la cerințele de mediu.

Vlad Bârleanu