9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 12:55
No menu items!

Moody’s a îmbunătățit perspectiva economică a UE. Vezi de unde vin pericolele

spot_img

zona euro1

Agenția de rating Moody’s a schimbat perspectiva economică a Uniunii Europene de la ”negativ” la ”stabil” și a păstrat ratingul Aaa, cel mai mare posibil.

Argumentele pentru îmbunătățirea perspectivei sunt următoarele:

1. Gradul mai bun de solvabilitate al celor mai mari state ale UE, care pot interveni în cazuri de stress maxim. Germania și Olanda și-au păstrat ratingul ”Triplu A”, iar Belgia, Italia și Spania și-au îmunătățit ratingul. Per total, 80,5% din contribuțiile la bugetul UE vin de la țări care au o perspectivă stabilă sau pozitivă, față de 22% în septembrie 2012, când UE a primit perspectivă negativă.

2. Diminuarea riscurilor care provin din criza Zonei Euro, ceea ce a redus din presiunea asupra valorii activelor. Irlanda are acum perspectivă pozitivă, iar Portugalia – stabilă, cele două state fiind salvate prin Mecanismul de Stabilitate Financiară.

Riscurile pentru ratingul UE provin din posibilitatea ca unul din cei patru mari contributori – Germania, Franța, Marea Britanie și Olanda – să aibă ratingul de țară redus. De asemenea, o perspectivă negativă ar putea rezulta dintr-o eventuală decizie a UE de a schimba cadrul fiscal și de a accepta reguli bugetare mai relaxate.

Vlad Bârleanu