19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:08
No menu items!

Momente apocaliptice din cauza lui El Nino

spot_img

 Sezonul de furtuni în Atlantic mai periculos decât s-a preconizat anterior; perspectivele privind uraganele din Atlantic se înrăutățesc din cauza temperaturilor ridicate de la suprafaţa oceanului, au declarat meteorologii americani joi,relatează Reuters.

Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă a SUA (NOAA) a prognozat între 14 şi 21 de furtuni cu nume, dintre care 6 până la 11 ar putea deveni uragane cu vânt de peste 119 km/h. Între două şi cinci dintre aceste uragane ar putea deveni fenomene extreme majore cu rafale susţinute de vânt de peste 179 km/h, a precizat NOAA.

În luna mai, NOAA a prevăzut 12-17 furtuni cu nume, 5 până la 8 uragane şi unul până la patru uragane majore.

Acum, perspectiva agravată urmează unei proiecţii similare pe care o făcuseră şi cercetătorii de la Colorado State University.

Un sezon mediu în Atlantic are 14 furtuni cu nume, şapte uragane şi trei uragane majore. Sezonul durează până la sfârşitul lunii noiembrie.

El Nino este un sistem meteorologic care se formează ca urmare a temperaturilor calde de la suprafaţa oceanului în centrul şi estul Pacificului. Creşte forfecarea verticală a vântului în sudul Statelor Unite, diminuând sau destrămând furtunile tropicale. Dar este posibil ca El Nino din acest an să nu se dezvolte suficient de repede pentru a reduce numărul de furtuni şi intensitatea acestora, a explicat Rosencrans.

Furtunile nu au fost neobişnuit de frecvente până acum în SUA. „Acest sezon este, de fapt, chiar în grafic”, a declarat Jim Foerster, meteorolog şef la DTN, un furnizor de servicii cu date agricole, energetice şi meteorologice. „În mod normal, avem a patra furtună cu nume pe 14 august şi primul uragan pe 11 august, iar noi suntem la 4 furtuni numite şi un uragan”, arată el.

 Amalia Capră