15.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 2:57
No menu items!

Mohammed Morsi, ”emanatul” Primăverii Arabe din Egipt, a fost condamnat la moarte

spot_img

morsi

Un tribunal din Egipt l-a condamnat la moarte pe fostul președinte Mohammed Morsi, pentru plănuirea unei evadări de proporții dintr-o închisoare, în 2011.

Fostul lider ales și înlăturat de la putere de Armată este deja în închisoare, după ce a fost condamnat la 20 de ani pentru arestarea și torturarea unor protestatari, în timpul cât a fost în funcție.

Morsi a pierdut funcția în 2013, după  proteste de stradă masive. De atunci, autoritățile au interzis mișcarea Frăția Musulmană și au arestat mii de membri ai acestei organizații.

Toate sentințele capitale trebuie să treacă de opinia Marelui  Muftiu, cea mai mare autoritate religioasă a Egiptului. Indiferent de această opinie, Morsi are dreptul la apel.

Morsi a respins autoritatea curții de judecată și a afirmat că acuzațiile sunt motivate politic și au ca scop încercarea de a da o formă legală loviturii de stat.

Morsi a fost primul președinte ales democratic al Egiptului, în 2012, după revoluția din 2011 cunoscută drept Primăvara Arabă, care a dus la înlăturarea lui Hosni Mubarak. Armata l-a înlăturat pe Morsi de la putere pentru deriva anti-democratică și pro-islamistă, în contextul în care Egiptul încearcă să-și păstreze laicitatea.