34.7 C
București
duminică, 1 august 2021 - 14:11

Mobilier de birou şi instrumente de scris care au aparţinut lui Ceauşescu, scoase la licitaţie FOTO

spot_img

Licitaţia organizată de casa Artmark va avea loc pe 25 iunie, la București

ceausescu

O garnitură de mobilier de birou din lemn de paltin şi un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care au aparţinut fostului dictator Nicolae Ceauşescu, vor fi scoase la vânzare pe 25 iunie, la Bucureşti, la o licitaţie organizată de casa Artmark.

Potrivit unui comunicat al casei Artmark, licitaţia pentru garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceauşescu, va porni de la preţul de 10.000 de euro. Garnitura face parte din Licitaţia de Mobilier de birou şi Instrumente de scris de colecţie, alături de care este prezentă o comodă-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, începutul secolului XX (preţ de pornire: 450 de euro).

Garnitura-de-mobilier-de-birou-N.-Ceausescu

Din categoria de instrumente de scris de colecţie, pasionaţii vor putea alege vedeta licitaţiei – un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante şi rubine (preţ de pornire: 10.000 de euro). Un alt stilou scos la licitaţie este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint şi aur, ale cărui proporţii au fost calculate prin proporţia divină “Phi”, conform comunicatului.

stilou-Montblanc-model-Pope-Julius-II

Printre exponatele licitaţiei se regăsesc şi o călimară din sidef, de la începutul secolului al XX-lea, oferită cadou ministrului George Macovescu de către Hussein al Iordaniei (preţ de pornire: 50 de euro), un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu (preţ de pornire: 2.000 de euro), un set de instrumente de scris Parker, din argint şi aur, care a aparţinut lui Adrian Păunescu (preţ de pornire: 2.000 de euro) şi un coupe-papier din argint aurit, gravat cu semnătura Reginei Maria a României, 1920-1938 (preţ de pornire: 120 de euro).

Pe de altă parte, Artmark va organiza pe 24 iunie şi o licitaţie dedicată artiştilor români avangardişti, care au cunoscut aprecierea în primul rând în Occident şi mai târziu în spaţiul românesc. Printre aceştia se numeră Jules Perahim, Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Arthur Segal, Natalia Dumitrescu, Paul Ackerman şi Hans Mattis Teutsch.

Până pe 23 şi, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racoviţă o expoziţie formată din loturile Licitaţiei “Vechi Maeştri ai artei româneşti”, ale Licitaţiei de Cinegetică şi Echitaţie, ale Licitaţiei de Avangardă şi Expresionism şi cele ale Licitaţiei de Mobilier de Birou şi Instrumente de Scris de Colecţie.

Primele două licitaţii vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele două pe 25 iunie. Toate licitaţiile vor fi organizate la Athénée Palace Hilton Bucureşti.

D.M.