11.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 22:33
No menu items!

Miza alegerilor din Ucraina: gazele ruseşti

spot_img

Electoratul din Ucraina participă duminică la primele alegeri generale după încarcerarea Iuliei Timoşenko, fost premier pro-occidental, pentru fraudă şi evaziune fiscală.

Prima şansă o are, potrivit sondajelor, Partidul Regiunilor, de orientare prorusă, aflat acum la putere (23-33%), urmat de formaţiunea Udara, a boxerului Vitali Klitschko (16-17%), de alianţa opoziţiei unite “Patria” (15-24%), de comunişti (9-13%) şi de naţionaliştii din partidul “Libertatea” (3-6%). Cele 450 de locuri ale parlamentului (Rada Supremă) vor fi atribuite astfel: 50% pe listele partidelor (care trebuie să treacă de pragul de 5%) şi 50% prin vot uninominal majoritar, un sistem despre care analiştii spun că favorizează partidul aflat acum la putere.

Toţi ucraineni de peste 18 vor vota în peste 33 500 de secţii de votare din ţară şi în 114 secţii din străinătate. Noul parlament îşi va începe activitatea pe 15 decembrie 2012, adică la 6 săptămâni după alegeri.

În alegerile din ultimii 10 ani, alegătorii din Ucraina vestică şi centrală au votat în special pentru partide (Ucraina noastră, Batkivşcina) şi candidaţi (Viktor Iuşcenko, Iulia Timoşenko) cu vederi şi platforme pro-occidentale, în vreme cevotanţii din circumscripţiile sudice şi estice au votat cu partide (CPU, Partidul regiunilor) şi candidaţi (Victor Ianukovici) cu viziuni şi platforme proruse.

Alegerile vor fi monitorizate de UE şi OSCE, dar şi de Rusia, iar un exit poll va fi finanţat de Ambasada Olandei, programul Matra şi National Endowment for Democracy, organizaţie acuzată de finanţarea revoluţiei portocalii din 2004.

Viktor Ianukovici, adversar etern al Revoluţiei portocalii ucrainene şi cel care l-a învins pe Victor Iusceko, conducător al grupului de opozițieUcraina Noastră, se confruntă acum cu adevărul urnelor electorale, după ce a fost acuzat de dictatură şi că i-a orchestrat un proces politic Iuliei Timoşenko.(S.S.)