5.3 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023 - 18:55
No menu items!

Mituitorul lui Dan Fătuloiu, Cătălin Chelu, cercetat de DIICOT

spot_img

Omul de afaceri Cătălin Chelu, arestat pentru încercarea de a-l mitui pe fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, Dan Valentin Fătuloiu, este urmărit penal de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).  

În acest dosar, mai sunt învinuiți Cezar Rimar, Doina Lilioara Rimar şi Gabriel Constantinescu, din Galaţi, precum alte 12 persoane. Toți sunt acuzați de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Potrivit anchetei, Cătălin Chelu, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi –  societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB – RASDAQ.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale, mare parte cu sediul în municipiul Galaţi, şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

Spre exemplu, în perioada 2001 -2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF – uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON.

Ulterior, Chelu a dispus în mod discreţionar de  resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea  patrimoniului acestora.

De asemenea, firma Cony Sat SA Galaţi, controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CATV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA.

Prejudiciul cauzat de grupare este estimat la suma de 20 milioane Euro, corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 milioane  Euro.