24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:37
No menu items!

Mittal Steel către Ministerul Economiei: Prețul energiei este împovărător

spot_img

siderurgie5

Ionel Borş, Country Manager ArcelorMittal Galaţi, a atras atenția conducerii Ministerului Economiei (ME) că preţul energiei electrice este necompetitiv şi mult mai mare comparativ cu preţurile practicate în celelalte ţări ale Uniunii Europene. Declarația a fost făcută într-o întâlnire care a avut loc joi la București, la care au participat reprezentanți ai industriei siderurgice și oficiali guvernamentali.

”Reprezentanţii industriei siderurgice (…) au confirmat faptul că nivelul ridicat al taxelor pentru energie regenerabilă, certificate verzi şi cogenerare sunt aspecte care afectează grav competitivitatea industriei metalurgice din România. De asemenea, aceştia au semnalat impactul liberalizării preţului la gazele naturale asupra industriei prelucrătoare, solicitând prelungirea acestui proces până în 2018”, potrivit unui comunicat de presă al ME.

La întâlnire au participat ministrul Economiei Andrei Gerea, secretarul de stat Adrian Volintiru și reprezentanţi ai principalelor companii din industria siderurgică şi asociaţii patronale – ArcelorMittal, ALRO Slatina, Tenaris Silcotub Zalău, Uniunea Producătorilor de Oţel din România, Societatea Română de Metalurgie. Scopul principal al discuțiilor a fost elaborarea planului de acţiuni pentru industria de profil din România.

Președintele Traian Băsescu a decis, pe 7 ianuarie, întoarcerea legii privind reducerea schemei de certificate verzi la Parlament, pe motiv că Guvernul nu a respectat obligațiile de notificare a Comisiei Europene, așa cum este prevăzut în Tratatul privind funcționarea UE.

În replică, Departamentul pentru Energie a transmis că cererea Administrației Prezidențiale pentru reexaminarea legii privind schema de certificate verzi conține informații eronate.

Guvernul a decis în 2013 că producătorii de energie eoliană vor primi, de la 1 ianuarie 2014, cu 0,5 certificate verzi mai puține pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor față de cât prevede Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a constatat, în prima parte a anului trecut, în urma unui studiu, că producătorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsă, prin raportare la costul investițiilor în centrale de producție, și a recomandat Guvernului reducerea numărului certificatelor verzi acordate acestora.

Sistemul certificatelor verzi este modul prin care Guvernul sprijină producția de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Pe lângă reducerea numărului de certificate verzi, Guvernul a decis ca, din 1 iulie 2013, să fie amânată acordarea unei părți din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene și fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro și solare, și până în 2018 pentru centralele eoliene.

V.B.