3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 20:40
No menu items!

“Mită la BAC”: Preşedintele comisiei de la Liceul “Ion Bănescu” din Mangalia, reţinut

spot_img

Preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul “Ion Bănescu” din Mangalia a fost reţinut, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) . El este acuzat că a primit mită 3.000 de euro şi cazare într-un hotel din Saturn de la mai mulţi elevi care susţineau examenul, pentru a-i ajuta să promoveze proba scrisă la chimie.

Într-un comunicat de presă remis joi de DNA se arată că  Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de bacalaureat la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia, este cercetat de procurorii DNA Constanța pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Anchetatorii au dispus reţinerea lui Gheorghe Amza şi cer Tribunalului Constanţa arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

Potrivit DNA, în cursul lunii iulie, Gheorghe Amza, în calitate de preşedinte al comisiei de bacalaureat de la Liceul “Ion Bănescu” din Mangalia, a primit mită, prin intermediar, de la mai mulţi elevi care au susţinut examenul în prima sesiune, 3.000 de euro şi i s-a achitat contravaloarea cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, precum şi serviciile de masă.

Amza a primit banii pentru a le permite elevilor să promoveze fraudulos proba scrisă la chimie din cadrul examenului de bacalaureat. “Ca urmare, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, împreună cu alte persoane, a pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condiţiile în care acestea aveau caracter confidenţial”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Procurorii au menţionat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Dosarul privind suspiciunile de fraudă la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia a fost declinat, în iulie, de la Parchetul Tribunalului Constanţa la DNA Constanţa, întrucât în această cauză este cercetat şi preşedintele comisiei de examinare.

În cauză sunt cercetaţi 23 de elevi şi patru cadre didactice de la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia, pentru luare şi dare de mită, după ce elevii ar fi primit fotocopii cu subiectele rezolvate la examenul de bacalaureat.

La ultima probă scrisă a examenului de bacalaureat, în sălile de examen de la Liceul Tehnologic “Ion Bănescu” din Mangalia au fost găsite pe băncile a doi candidaţi subiecte rezolvate şi fotocopiate. În urma anchetei s-a stabilit că nu doar cei doi absolvenţi de liceu au primit rezolvarea subiectelor de examen, ci toată clasa, în total 23 de elevi.

Surse din rândul anchetatorilor declarau la acea dată că există imagini de pe camerele de supraveghere în care se vede că un membru al comisie de examen ar fi împărţit elevilor subiectele rezolvate.

Andrei Tudor