8 C
București
marți, 2 martie 2021 - 22:06

Misterios „vas străin”, fotografiat de armata suedeză în largul Stockholmului

Armata suedeză a declanșat o operațiune militară de amploare, după ce un martor a relatat că a văzut un „obiect de fabricație umană” în apă

 businessinsider.com

Misterul se adâncește în jurul operațiunii armatei suedeze după scurgerea informațiilor despre o „activitate submarină străină” în largul Stockholmului și publicarea fotografiei unui misterios „vas străin”, relatează AFP.

„Nu este al nostru, este un vas străin”, a declarat pentru presă contraamiralul Anders Grenstad duminică seara, comentând o fotografie de slabă calitate, făcută sâmbătă dimineața de o „sursă” care furnizase informația.

„Nu este o vânătoare de submarin. Prelevăm probe care permit să se dovedească o activitate submarină străină”, a adăugat el, precizând că o zonă situată la est de capitala suedeză pare „să intereseze o putere străină”.

Sâmbătă seara, armata suedeză a declanșat o operațiune militară de amploare cu peste 200 de oameni, nave sub acoperire, dragoare de mine și elicoptere, care au scotocit o zonă din Marea Baltică de circa 50 km.p., după ce un martor a relatat că a văzut un „obiect de fabricație umană” în apă.

Rusia a dezmințit duminică informațiile apărute în presa suedeză, potrivit cărora forțele armate suedeze căutau un submarin rusesc avariat în largul Stockholmului.

“Nu este nicio situaţie neobişnuită şi cu atât mai puţin vreun accident implicând nave ruseşti”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Anders Grenstad a dezmințit și el informațiile publicate în presa suedeză. „Potrivit informațiilor pe care le deținem, nu putem ajunge la aceleași concluzii cu presa. Nu avem nicio informație despre un mesaj de urgență sau despre utilizarea vreunei fercvențe speciale”, a declarat el.

Sâmbătă seara, cotidianul Svenska Dagbladet relatase că serviciile de informații suedeze interceptaseră emisii radio într-o zonă cuprinsă între coastele Stockholmului și enclava rusă Kaliningrad, unde își află baza o mare parte a flotei ruse din Marea Baltică, între care și minisubmarine.

Cotidianul scrie, citând surse militare sub protecţia anonimatului, că este vorba despre frecvenţe speciale, utilizate de ruşi în situaţii de urgenţă.

Surse militare au declarat pentru cotidian că aceste frecvenţe, în rusă, au fost interceptate joi seara, cu o zi înainte ca martorul să vorbească despre ceea ce a observat.