1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 10:44
No menu items!

Misiune comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale în România

spot_img

Misiunea sosește luni la București pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv

fmi_misiune

O misiune a FMI, condusă de Andrea Schaechter, va vizita Bucureștiul din 2 iunie până pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu România. Vizita FMI va avea loc împreună cu cea a echipelor Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, a precizat reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, citat de Agerpres.

Membrii misiunii FMI se vor întâlni cu autoritățile, cu reprezentanții partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociațiilor profesionale și ai băncilor. Misiunea își va prezenta concluziile la finalul vizitei, se precizează într-un comunicat al FMI.

Boardul Fondului Monetar Internațional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu FMI din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, declara că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană este cu siguranță ultimul. Actualul acord cu instituțiile financiare internaționale expiră la jumătatea anului viitor.

R.D.