3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:37
No menu items!

Miron Mitrea, audiat la DNA în dosarul în care este acuzat de corupţie UPDATE

spot_img

Miron Mitrea_SZ

  • UPDATE

Miron Mitrea a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că a semnat procesul-verbal de luare la cunoştinţă a actelor de urmărire şi a probelor din acest dosar, astfel că urmează să fie trimis în judecată pentru a doua oară în aceeași cauză.

Mitrea a mai spus că dosarul a rămas “exact la fel” ca atunci când a fost restituit de judecătorii Curții Supreme procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale. El a precizat că, la un moment dat, prejudiciul din acest dosar fusese scăzut de la nouă miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi, dar în prezent a fost urcat din nou la suma iniţială.

Deputatul a adăugat că ancheta în acest caz a fost începută în 2005 şi nu este finalizată nici în prezent.

Deputatul PSD Miron Mitrea s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de corupţie.

Mitrea a spus că va da declaraţii privind prezenţa sa la DNA după ce va discuta cu procurorii anticorupţie.

Pe 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, în dosarul privind fapte de corupţie, în care a fost pus inițial sub acuzare, în 2005, pentru presupuse fapte comise cu 11 ani în urmă. Dosarul a fost retrimis de instanţă procurorilor pentru refacerea actului de sesizare, judecătorii apreciind că au fost anumite vicii de procedură în faza de urmărire penală.

“Mi-au dat un proces-verbal că reiau dosarul. Eu le-am spus în scris ce cred despre ce fac ei. Le-am spus să fie mai atenţi la Procedură. Acum au început din nou, ok, în regulă”, spunea atunci Miron Mitrea, la ieşirea de la DNA.

Miron Mitrea preciza, în legătură cu acuzaţia de obţinere a unor foloase pentru o locuinţă a mamei sale, din localitatea ilfoveană Voluntari, de la Paula Irina Jianu, că lucrarea a fost plătită la valoarea ei, dar procurorii au ţinut neapărat să o interpreteze. Acesta arăta că o cunoaşte bine pe Irina Paula Jianu şi că a lucrat cu ea timp de doi ani.

În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcţia Naţională Anticorupţie, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa şi Ionuţ Matei) şi trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată şi Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent deputat, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 5 martie 2009, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Alături de Miron Mitrea au mai fost trimişi în judecată fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, precum şi fostul arhitect şef în cadrul Primăriei Voluntari Nicolae Popescu.

Irina Jianu a fost acuzată de dare de mită, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţilor, iar fostul arhitect şef al Primăriei Voluntari, de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. Procurorii anticorupţie au precizat că această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societăţile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls şi Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Andrei Tudor