15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 9:52

Miron Cozma: „După iunie ’90, Iliescu a vrut să mă facă şeful Gărzii Naţionale”

Miron Cozma și Ion IliescuFostul „Luceafăr al huieli”, Miron Cozma, regretă şi astăzi că nu a acceptat să candideze la preşedinţia României în 1992. Într-o declaraţie acordată pentru Sursa Zilei, Miron Cozma a dezvăluit că Ion Iliescu i-a propus, în repetate rânduri, în anii tumultuoşi ce au urmat Revoluţiei din 1989, mai multe funcţii, pe care el nu le-a acceptat.

Imediat după evenimentele din 13-15 iunie 1990, Iliescu l-a chemat la el pe Cozma şi i-a făcut o ofertă cel puţin ciudată pentru acea vreme, când întreg mapamondul era cu ochii oripilaţi îndreptaţi spre România: să constituie şi să conducă o structură de forţă, denumită Garda Naţională – un fel de „oaste pretoriană”, care să fie la orice oră din zi şi noapte în slujba puterii de atunci. Miron Cozma a refuzat această ofertă pentru că, spune el „nu am vrut niciodată să devin coada de topor a lui Iliescu”.

La nici un an, în 1991, când minerii erau iar la Bucureşti şi Ion Iliescu se afla „sechestrat” în Palatul Cotroceni, Cozma a fost chemat de președintele de atunci la o discuţie. În cursul acesteia, lui Miron Cozma i s-a propus funcţia de premier.

Uite, tu ai fi mai bun decât Petre (Roman-n.r.) pentru poziţia de premier. L-am refuzat categoric. Atunci se strigă deja în stradă jos Iliescu şi Miron Cozma-președinte. Dacă eu ştiam ce turnură vor lua lucrurile, atunci acceptam să candidez la alegerile prezidenţiale şi, probabil, alta ar fi fost soarta ţării azi. Iliescu nu a meritat să îi dau 11 ani din viaţa mea (de închisoare-n.r.). Poate că aş fi avut totuşi o satisfacţie să stau închis atâta vreme dacă, lângă mine, era legat şi Ion Iliescu

Miron Cozma
fost lider al minerilor

Nicoleta Vera