4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 22:56
No menu items!

Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, trimiși în judecată de DNA

spot_img

Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, trimiși în judecată de DNA

Președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, și președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimiși în judecată luni de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul privind dezafilierea echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Potrivit DNA, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir vor fi judecați de magistrații Judecătoriei Sectorului 2 București pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, folosirea influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite ( și sustragere de sub sechestru.

În același dosar, procurorii au trimis în judecată și FRF, și LPF, ca persoane juridice, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și sustragere de sub sechestru.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriul transmis instanței că, pe 20 iulie 2011, la o ședință a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. Excluderea a fost pusă pe seama încălcării grave a statutului Federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpații Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal. Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic și pe susținerile celor doi reprezentanții ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. La baza acuzațiilor formulate împotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de acțiuni civile intentate de club fostului antrenor și manager, acțiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federației, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpați drept încălcare gravă a statutului.

rechizitoriu DNA

Potrivit DNA, deși măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federației Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011.

Pe 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a FOTBAL CLUB U CRAIOVA a fost adoptată cu “un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp”.

Concret, urmare a deciziei de excludere a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. din Federația Română de Fotbal, contractele civile dintre S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar jucătorii au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului. Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei.

“Suma respectivă, de 15.800.000 lei, este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe bunurile lui Mircea Sandu, Dumitru Dragomir și ale LPF.

“Având în vedere că membrii Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal (alții decât inculpații Mircea Sandu și Dumitru Dragomir) prezenți la ședința din 20 iulie 2011 și-au exercitat votul referitor la excluderea FOTBAL CLUB U CRAIOVA numai ca urmare a exercitării influenței și autorității de către Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, fără a fi în deplină cunoștință de cauză referitor la conținutul a ceea ce s-a susținut că este o abatere disciplinară gravă, față de aceștia (10 persoane fizice) s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală”, mai precizează anchetatorii.

R.D.