marți, 27 octombrie 2020 - 7:59

Mircea Băsescu arestat în ziua în care Adrian Năstase a fost condamnat acum doi ani

Apa descoperită de NASA pe Lună ar putea susține o bază lunară

După ce a scăpat în urmă cu câteva momente tentante dezvăluiri despre o „nouă descoperire interesantă despre Lună”, agenția spațială americană a arătat dovezi...

Reacție incredibilă a prefectului de Sibiu, față de medicul care cere mai multe paturi în spital: Ca și cum ați fi de la presă,...

Prefectul judeţului Sibiu, Mircea Creţu, s-a arătat deranjat de apelul făcut de medicul Voichiţia Halmaghi de la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU, unde...

Spitalul Județean Miercurea Ciuc, blocat pentru o săptămână

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc sistează, pentru o săptămână, intervenţiile chirurgicale pentru pacienţii cronici, suspendă concediile de odihnă ale personalului şi...

Iadul în imagini pentru o familie de fermieri din județul Constanța

30 de tone de mere își caută urgent cumpărători, după ce o puternică furtună însoțită de grindină a făcut ravagii în livada unei familii...

Instanța a decis vineri, 20 iunie, ca Mircea Băsescu, fratele președintelui României, să stea în arest 30 de zile. Tot pe 20 iunie, dar în 2012, Adrian Năstase era condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Basescu_Mircea Basescu_ziuadeconstanta.ro

Decizia de arestare a lui Mircea Băsescu a fost dată de magistratul Brândușa Elena Gheorghe, al cărei soț, Mihai Gheorghe a fost subordonatul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, la Parchetul General, și care acum este prim procurorul Parchetului Tribunalului Ilfov.

Alături de Mircea Băsescu va ajunge în arest și Marian Căpățînă, intermediarului întâlnirilor și al banilor între Mircea Băsescu și familia lui Bercea Mondial.

Fratele președintelui României a fost arestat pe 20 iunie, aceeași zi în care, cu doi ani în urmă, fostul premier Adrian Năstase era condamnat definitiv de magistrații Curții Supreme la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calității”.

Decizia de vineri în dosarul lui Mircea Băsescu nu este însă definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Ședința de judecată a durat mai puțin de o jumătate de oră, apoi s-a întrerupt, la cererea avocaților. Procesul s-a reluat după aproximativ o oră. Mircea Băsescu, care nu a vrut să dea declarații, joi, procurorilor DNA, a vorbit mai bine de două ore în fața magistraților Tribunalului București.

La ora 19.05, când a expirat ordonanța de reținere pe numele lui Mircea Băsescu, procesul nu se încheiase.

Intermediarul banilor către Mircea Băsescu i-a verificat cu o lampă specială

Cu puțin timp înainte de începerea ședinței de judecată, procurorii au făcut public referatul prin care au cerut arestarea celor doi inculpați, Mircea Băsescu și Marian Căpățînă.

Mircea Băsescu a fost adus, vineri, la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea cererii procurorilor DNA de arestare preventivă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Fratele preşedintelui Traian Băsescu a fost adus din arestul Poliţiei Capitalei, unde a stat după reţinerea sa, joi seară, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii DNA i-au audiat, joi, pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţînă, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost reţinut pentru trafic de influenţă, iar Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune.

Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţînă, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Procurorii DNA susţin că banii care au ajuns la Mircea Băsescu au fost verificaţi iniţial de intermediarul Marian Căpăţână cu o lampă specială.

Anghel Florin a revenit în câteva zile la Constanţa având asupra sa suma de 250.000 de euro pe care i-a remis-o lui Căpăţînă Marian într-un apartament din Municipiul Constanţa, după ce bancnotele au fost verificate şi numărate cu ajutorul unui aparat pus la dispoziţie de o persoană cunoscută de către inculpatul Căpăţînă Marian Adrian. Ulterior, Căpăţînă Marian s-a deplasat la biroul lui Mircea Băsescu pentru a-i remite suma de 250.000 de euro, asigurându-l pe Anghel Florin că inculpatul Băsescu Mircea a primit această sumă.

referat DNA

Mircea Băsescu le-a promis membrilor familiei lui Bercea că intervine la judecători

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

„La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză”, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat alţi 350.000 de euro lui Marian Căpăţână, în acelaşi scop.

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, mai arată procurorii.

Marian Căpăţână este acuzat că din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, şi-a însuşit 350.000 de euro, pentru că “a mijlocit remiterea banilor”.

La DNA au mai fost audiaţi joi Bercea Mondial şi soţia acestuia, Fănica Anghel, aceştia fiind aduşi din Penitenciarul Colibaşi şi, respectiv, Penitenciarul Craiova, unde execută pedepsele primite în dosarul privind tentativa de omor.

Marilena Nedelcu

Cu psihologi în spitale! Un studiu britanic arată cât de rău le-a făcut cadrelor medicale postura de eroi ai pandemiei

Un studiu cu privire la personalul din sănătate din Marea Britanie, din perioada mai-iulie 2020, arată că, după primul val, 47% dintre cadrele medicale...

Guvernul vrea să declare stare de calamitate. Zone din România, într-o situație extremă

Guvernul Ludovic Orban intenționează să adopte o ordonanță de urgență pentru declararea stării de calamitate pentru fenomenul de secetă pedologică în agricultură. Din rapoarte...

Operațiunea „Porumbelul”, la Parchetul General. Procurorii au pornit ofensiva și fac curățenie în propria ogradă

Procurorul general Gabriela Scutea a pornit o ofensivă dură împotriva porumbeilor care fac mizerie în jurul clădirii Parchetului General. În 16 octombrie, Gabriela Scutea a...

Tezele școlare ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului

Tezele ar putea fi eliminate din cauza pandemiei. Oficialii din Ministerul Educației analizează posibilitatea ca susținerea unei teze să fie făcută online, chiar și...

Studiu: Jumătate din ”corporatiștii” din București au lucrat de acasă și după ridicarea stării de urgență

Jumătate dintre angajaţii care îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea în clădiri de birouri au continuat să lucreze preponderent de acasă şi după ridicarea...