18.8 C
București
duminică, 9 mai 2021 - 22:16

Miorițele și guvernanții

Tabăra organizațiilor nonguvernamentale care l-a susținut permanent pe Vlad Voiculescu – venit în Guvern ca exponent al societății civile – a transformat revocarea acestuia într-o victimizare cu conotații legendare, dacă nu chiar biblice. 

Atât apropiata lui Vlad Voiculescu, Laura Ștefănuț, implicată în proiecte jurnalistice de tip ONG, dar și Elena Calistru – președinte al organizației #rezist Funky Citizens au postat pe conturile lor de Facebook mesaje care se vor a fi profunde, cu trimitere la semnificațiile baladei “Miorița” sau la biblicul “sacrificiu suprem” de Paște.

Dacă Laura Ștefănuț recurge la pilde religioase, uitând că aleșii USR-PLUS au refuzat să jure pe Biblie atunci când și-au preluat mandatele, Calistru indică învățătura străveche din balada compusă în jurul elementului de circulație universală – complotul.

Fatidic și-au ales momentul sacrificiului. Într-o zi ploioasă, cu puțin înainte de Paște. Oamenii pleacă, unii dispar cu totul, dar ideile și valorile rămân”, a spus Laura Ștefănuț, pe Facebook.

La rândul ei, Elena Calistru a share-uit pe contul său postarea de pe pagina Guvernului României în care este promovată declarația premierului Florin Cîțu despre revocarea lui Vlad Voiculescu, însoțită de mesajul – “Miorița.”

Potrivit marilor critici ai literaturii românești, cel mai profund mesaj al baladei îl constituie voinţa ciobanului de a schimba sensul sorţii sale și de a-și transforma moartea dintr-un eveniment nefericit într-o măreaţă taină sacramentală care, în cele din urmă, îi îngăduie să învingă răul.