4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:21
No menu items!

Minivacanţa de 1 MAI. Ce evenimente organizează primăriile şi partidele politice în ţară

spot_img

mici_bere_1 mai

Atât edilii din mai multe judeţe din ţară, cât şi partidele politice au anunţat evenimente şi manifestări cu ocazia zilelor de 1 şi 2 Mai, unele dintre ele organizând, printre altele, serbări câmpeneşti şi ieşiri la picnic, din care nu vor lipsi berea și “tradiționalii” mici.

IAȘI. Sindicatele din Primărie organizează manifestări de 1 Mai. Partidele nu fac acţiuni publice

Sindicatele din regiile şi societăţile din subordinea Primăriei Iaşi vor organiza manifestări de 1 Mai, în timp ce reprezentanţii partidelor spun că nu vor organiza acţiuni publice, relatează MEDIAFAX.

Viceprimarul PSD al municipiului Iaşi, Mihai Chirică, a precizat că sindicatele din subordinea municipalităţii au decis să organizeze o manifestare cu mici şi bere de 1 mai, în zona Ciric. El a subliniat însă că PSD Iaşi nu este implicat în organizare.

“Nu e treaba noastră, a PSD, ci a sindicatelor. Nu ştiu cât costă. Ne-au spus că vor veni 700 de persoane şi că va fi şi un concert de muzică populară susţinut de ansamblul de la regia de transport”, a spus viceprimarul.

Întrebat dacă la manifestare vor fi prezenţi şi membri de partid, Chirica a precizat: “Printre sindicalişti sunt şi membri de partid. Dar nu sunt doar de la PSD, ci şi membri PNL sau PDL. Nu va fi o manifestare cu discursuri, pancarte şi lozinci, nu transformăm în acţiune politică“.

Potrivit viceprimarului Iaşiului, de 1 Mai, zona de agrement de la Ciric va fi deschisă în mod oficial, investiţia, de câteva milioane de euro, fiind finalizată anul trecut.

Reprezentanţii partidelor au arătat că nu vor organiza acţiuni publice.

Astfel, liderul filialei municipale a PNL Iaşi Marius Dangă a precizat că liberalii ieşeni vor petrece de 1 Mai în zona Şorogari, de la marginea Iaşiului, dar că este vorba despre o acţiune privată. “Şi noi petrecem. Ne întâlnim, dar pe banii noştri, nu cum fac alţii. Este o acţiune între noi, ne vedem, stăm de vorbă şi mai discutăm despre ce vom face în campania electorală“, a spus Marius Dangă.

Nici PMP şi PDL Iaşi nu vor organiza petreceri cu mici şi bere de 1 Mai.

 BISTRIȚA. 1 Mai cu mici şi bere în Parcul Municipal. PSD petrece cu sindicatele, iar TDL la fotbal

Primăria Bistriţa va organiza manifestări de 1 şi 2 Mai în Parcul Municipal, unde bistriţenii vor putea cumpăra mici şi bere de la tarabe. Asta pentru că niciun partid nu a anunţat că va oferi gratis mâncare sau băutură, PSD urmând să aibă o “petrecere privată” cu sindicaliştii, iar TDL să joace fotbal.

Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat pentru MEDIAFAX că formaţiunea nu intenţionează să le ofere oamenilor gratuit mici sau bere, de 1 Mai.

“Nu avem o astfel de intenţie. Ştiu că la nivel de municipiul Bistriţa colegii s-au organizat să petreacă ei 1 Mai cu sindicaliştii, însă în altă parte, nu în Parcul Municipal. Nu se va suprapune nici într-un caz acţiunea lor cu ce organizează Primăria Bistriţa şi nu dăm nimic electoratului. E o petrecere privată pe care ei o organizează în fiecare an. Nu are legătură cu campania. Eu nici măcar nu voi fi aici de 1 Mai. Trebuie să plec la o nuntă în alt judeţ”, a spus Moldovan.

La rândul său, liderul PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, afirmă că liberalii nu au de gând să ofere nimic electoratului.

Nici vorbă. Nu am dat şi nici nu avem de gând să dăm oamenilor nimic. Eu voi fi în campanie la Năsăud“, a spus el.

La rândul său, vicepreşedintele responsabil de imagine şi comunicare al PDL Bistriţa-Năsăud, Doris Moldovan, a declarat că formaţiunea nu va face campanie electorală de 1 Mai. “Nu mergem în campanie de 1 Mai. Colegii de la Tineretul Democrat-Liberal au un minicampionat de fotbal într-o comună. E tot ce organizăm pe linie de partid în 1 Mai“, a spus Moldovan.

În schimb, la Bistriţa, 1 şi 2 Mai vor fi sărbătorite, în premieră, în Parcul Municipal, unde Primăria va organiza evenimente.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu (PSD), a anunţat că a fost obligat să aleagă acest loc întrucât Pădurea Schulerwald de la marginea oraşului, unde se organizau astfel de manifestări, este un şantier, acolo derulându-e un proiect cu finanţare europeană care se va finaliza în luna iunie.

La sfârşitul lunii iunie vom face inaugurarea Pădurii Schulerwald. În consecinţă, vom sărbători 1 şi 2 Mai în Parcul Municipal. În interiorul stadionului, aleea de la intrarea principală până la Direcţia de Sport vor fi standuri cu mici şi bere. Aici vor fi şi grătare, şi mese, vom amplasa şi WC-uri ecologice. Terasă va fi în parcarea de lângă terenul sintetic, vor fi mese şi umbrele. Aici e partea cu gătitul. Deci partea de alimentaţie publică în incinta stadionului, pe aleea respectivă, unde îşi vor instala bucătăriile de campanie, iar mese şi umbrele în parcare. Şi în 2 Mai va fi la fel (…)“, a spus Ovidiu Creţu.

Potrivit edilului, oamenii vor putea mânca mici pe gazonul din Parcul Municipal, recent reabilitat cu patru milioane de euro – bani europeni, însă “în condiţii civilizate”.

Ovidiu Crețu a mai precizat că bistriţenii vor avea la dispoziţie şi două locuri de picnic: la Ştrandul Municipal, deasupra bazinului, şi la Baza MHC, unde cei care doresc să petreacă pregătindu-şi ei alimentele pot să o facă.

În Parcul Municipal, de 1 Mai se va putea asculta muzică de fanfară, între orele 11.00 şi 14.00, în interpretarea Fanfarei Baptiste “Golgota” şi a Fanfarei Rodna.

Pe 2 Mai, de Ziua Tineretului, în Parcul Municipal vor avea loc activităţi sportive (jocuri şi concursuri), care vor începe la 12.00, iar de la ora 18.00 pe pietonal va avea loc un spectacol susţinut de Corina, Prefix 990, DJ Michael Star şi Reborn – streetdance.

Bugetul pentru 1 Mai va fi asigurat din închirierea spaţiilor pentru mese şi umbrele firmelor, iar pentru 2 Mai a fost alocată de la buget suma de 25.000 de lei.

SIBIU. “Marșul muncii”, sub sigla PSD

PSD Sibiu va organiza, de 1 Mai, un marş prin care îi sprijină “pe cei care muncesc” şi la care sunt aşteptaţi 1.000 de membri, iar Primăria Mediaş are în plan o serbare câmpenească tradiţională, “Maialul”, cu muzică şi dansuri populare, la care vor participa şi lideri ai PDL şi FC.

Secretarul executiv al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu, Cornel Langa, a declarat că de 1 Mai va avea loc la Sibiu un marş tradiţional, la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ o mie de membri.

Este Ziua internaţională a oamenilor muncii, declarată ca atare, şi organizăm un marş de la sediul organizaţiei judeţene din Sibiu până la sediul organizaţiei municipale. Avem aprobare pentru circa o mie de persoane, pentru următorul traseu: se pleacă de la sediul PSD de lângă Primărie, se ocoleşte Piaţa Mare, apoi se intră pe Nicolae Bălcescu şi se merge până la sediul organizaţiei municipale (circa 500 de metri distanţă – n.r.). Nu facem politică în această zi, ci vrem să-i sprijinim pe cei care muncesc, a declarat Langa pentru MEDIAFAX.

El a menţionat că marşul va începe la ora 9.00, iar participanţii vor avea eşarfe şi baloane roşii, coloana de manifestanţi urmând să fie condusă de o fanfară care va interpreta cântece patriotice.

Langa a menţionat că, începând cu ora 10.30, o mare parte din manifestanţi vor participa la un concurs pentru biciclişti, organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, Prefectură, Asociaţia Judeţeană de Turism şi un club de profil.

La acest concurs este aşteptat să participe şi prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Claudia Stanciu, a explicat că bicicliştii se vor aduna în parcarea Sălii Transilvania din municipiu şi vor porni prin oraş până în Pădurea Dumbrava, de unde se va da startul competiţiei. Bicicliştii vor urma traseul Pădurea Dumbrava – Răşinari – Poplaca – Sibiu, sosirea fiind programată pe Calea Poplăcii din municipiu, în faţa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Potrivit organizatorilor, acest concurs are loc de 1 Mai pentru a încuraja practicarea sportului de masă.

În celălalt municipiu al judeţului, Mediaş, comunitatea este invitată de Primărie la o petrecere câmpenească.

Manifestarea, intitulată “Maial”, este la a şasea ediţie şi are loc la Barajul Ighiş,  atracţia principală urmând să fie un spectacol de folclor, la care vor urca pe scenă Ionela Moruţan, Narcisa Luncan Şimon, Robert Târnăveanu, Gheorghe Muntean, Doru Pop, soţii Nemeş, Ansamblul “Cununa Blăjelului”, Ansamblul “Mărţişorul” din Cluj-Napoca şi Ansamblul “Rapsodia Târnavelor” din Mediaş.

Reprezentanţii Primăriei Mediaş au precizat că bugetul pentru această manifestare este de 15.000 de lei, doar spectacolul fiind asigurat de Primărie.

În zona de petrecere vor exista comercianţi care vor vinde mici, băuturi, răcoritoare şi dulciuri, dar participanţii îşi vor putea aduce propriul grătar, Primăria asigurând toaletele ecologice şi pubelele pentru strângerea gunoiului.

Primăria Mediaş este condusă de democrat-liberalul Teodor Neamţu, iar mai mulţi lideri PDL vor participa la sărbătoare.

Şi lideri ai Partidului Forţa Civică din Sibiu au anunţat că se vor afla la Mediaş şi Dumbrăveni, “cu activităţi de campanie”, fără a preciza în ce constau aceste activităţi.

HUNEDOARA. Serbările Devei, Festivalul Tineretului, Zile Maghiare – de 1 Mai

Locuitorii judeţului Hunedoara pot merge, de 1 Mai, la Serbările Devei, la Festivalul Tineretului sau la Zilele Maghiare, organizate de primării şi asociaţii culturale, în timp ce, dintre partide, doar PNL a anunţat o petrecere – Nedeia de Armindeni, la Pădurea Bejan.

Primăriile din Deva şi Hunedoara şi unele asociaţii culturale organizează, pentru minivacanţa de 1 Mai, evenimente care includ concerte, târguri meşteşugăreşti, parada cavalerilor, un festival naţional de umor, prepararea unui gulaş uriaş, dansuri populare, teatru și expoziţii.

Astfel, la Deva au loc, de joi până duminică, Serbările oraşului, organizate de Primărie împreună cu Centrul Cultural “Drăgan Muntean”. În cadrul acestora, localnicii pot vizita Târgul Meşterilor Populari, deschis pe Bulevardul 1 Decembrie, sau pot participa la Festivalul Naţional de Umor “Liviu Oros” care va avea loc în zona pietonală din faţa Teatrului de Artă Deva. Tot aici, de 1 Mai vor avea loc concerte susţinute de Pragu’ de Sus, Marcian Petrescu şi Trenul de noapte.

Vineri, sărbătoarea se va muta în centrul istoric, în zona Pieţei Unirii, unde vor avea loc concerte susţinute de Antonia, DJ Project şi Adela, Topaz, Andrada Igna, Tempo, Slide, Alexandra Albu şi Adnana Olariu şi Exiled Band.

Sâmbătă, de la ora 17.00, între Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei va avea loc o paradă a cavalerilor, la care vor participa Cimpoierii din Transilvania & Timpaniştii, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Ansamblul medieval Rennaissance, Ansamblul All’s Choir Bucureşti, Pajii Arlechino, Avangarda Principelui – Garda Cetăţii Alba Carolina şi va trece trăsura princiară cu principele şi principesa. De asemenea, vor fi demonstraţii militare şi spectacole ale participanţilor la paradă, dar şi recitaluri susţinute de Mandinga, Andreea Bălan şi Green Band.

Duminică, va fi rândul artiştilor de muzică populară, iar concertele şi spectacolele de dansuri populare vor avea loc în Piaţa Unirii.

Serbările Devei se vor încheia cu un concert de lieduri în sala Şemineului din Palatul Magna Curia şi un foc de artificii.

La Hunedoara, de joi şi până duminică vor avea loc Zilele Tineretului, iar evenimentele se vor desfăşura în zona centrală şi în Parcul Tineretului. Astfel, în parc vor avea loc, timp de patru zile, flash mob-uri şi concerte DJ Sava şi Raluka, Delia Matache, dar şi de muzică populară.

În întreg judeţul Hunedoara se vor desfăşura, în această perioadă, concerte, târguri meşteşugăreşti, spectacole de teatru, expoziţii, simpozioane şi alte evenimente culturale, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Zilelor Maghiare.

Manifestarea se va derula din 1 până în 11 mai, proiectul făcând parte dintr-un lanţ de evenimente intitulate “2014 – anul comunităţii în judeţul Hunedoara”, iar organizatorii – mai multe asociaţii culturale – spun că, în acest timp, locuitorii judeţului vor avea ocazia să guste nu doar din preparatele tradiţionale ungureşti, ci şi din cultura, arta, dansul şi literatura maghiare.

Evenimente vor avea loc la Deva, Petroşani, Hunedoara, Orăştie, Simeria, Petrila, Brad, Vulcan, Călan, Haţeg, dar şi în mai multe comune hunedorene.

Conform tradiţiei, la Deva şi Hunedoara va fi preparat un gulaş uriaş, iar reprezentanţii comunităţii maghiare vor organiza lansări de carte, expoziţii, târguri meşteşugăreşti, simpozioane, spectacole de teatru, dansuri populare maghiare, dar şi concerte de toate genurile.

UDMR a anunţat că europarlamentarul Iuliu Winkler, în calitate de fost elev al Şcolii Generale nr. 6 din Hunedoara – care împlineşte 50 de ani -, va sărbători împreună cu absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ.

Winkler, care este preşedintele UDMR Hunedoara şi candidat din partea formaţiunii pentru un nou mandat în Parlamentul European, susţine că Zilele Maghiare nu au nicio legătură cu campania electorală.

Pe de altă parte, preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, spune că filiala nu va organiza petreceri cu mici şi bere de 1 Mai.

1 Mai se sărbătoreşte în fiecare an şi oamenii au nevoie de relaxare. Noi nu vom politiza nicio acţiune“, a adăugat Gligor.

Singurul partid care a anunţat că va organiza o petrecere în aer liber de 1 Mai este PNL Hunedoara.

Potrivit directorului de campanie al PNL Hunedoara, Tiberiu Balint, liberalii au alocat 3.000 de lei pentru organizarea unui spectacol de muzică populară, de 1 Mai, la Pădurea Bejan, în apropierea singurei zone amenajate special pentru grătare din Deva.

Ca în fiecare an organizăm Nedeia de Armindeni. Va fi doar un spectacol folcloric cu artişti locali, între orele 14.00 şi 20.00. Vor fi tarabe cu mici şi bere de la care oamenii îşi pot cumpăra produse, însă nimic nu va fi oferit gratuit sau cu bonuri“, a adăugat Tiberiu Balint.

ARAD. Tocăniţă la ceaun de la PDL de 1 Mai; PSD şi PNL susţin că nu vor da “pomeni electorale”

PDL Arad va păstra tradiţia ultimilor ani privind petrecerile de 1 Mai, meniul fiind însă schimbat de la fasole la tocăniţă de cartofi, peste 2.000 de porţii urmând să fie preparate la ceaun pentru membri şi susţinători, în timp ce PSD şi PNL spun că vor face petreceri fără “pomeni electorale”.

Preşedintele organizaţiei municipale Arad a PDL, Geanina Pistru, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că de 1 Mai “va fi respectată tradiţia ultimilor şase ani” privind ieşirile la iarbă verde cu membri şi susţinători ai partidului. Organizaţiile din cartiere s-au mobilizat şi vor organiza petreceri cu tocăniţă de cartofi cu carne de porc, preparată la ceaun.

Petrecerile vor avea loc în trei locuri preferate de arădeni pentru ieşiri la iarbă verde – pe malul Mureşului în cartierul Micălaca, la locul de agrement Port Arthur din cartierul Aradul Nou şi în incinta Ştrandului termal “Bidi”, frecventat în special de pensionari.

Geanina Pistru nu a precizat ce sume vor fi cheltuite pentru această mobilizare, afirmând doar că o parte din produse sunt obţinute de la sponsori.

PSD Arad, care anul trecut nu a organizat nicio petrecere de 1 Mai, se va mobiliza de această dată pentru membri şi susţinători, care se vor întâlni la Pădurea Ceala de la marginea Aradului.

Preşedintele filialei, deputatul Dorel Căprar, a susţinut însă că petrecerea “nu va fi cu mici şi bere pentru electorat”, dar va fi un prilej de a fi împărţite “materiale promoţionale electorale”. “Noi nu dăm pomeni electorale. Vom face o petrecere între noi, dar nu refuzăm pe nimeni să ni se alăture. Cu această ocazie, vom distribui materiale promoţionale electorale”, a declarat Căprar.

PNL Arad, care în anii trecuţi nu obişnuia să organizeze ieşiri la iarbă verde de Ziua Muncii, va avea o petrecere la Lacul Măltăreţ, tot în Pădurea Ceala, însă preşedintele filialei judeţene, senatorul Ioan Cristina, spune că “nu se vor face pomeni electorale”, invitaţi fiind doar membri de partid.

UDMR Arad nu are în tradiţie organizarea de manifestări de 1 Mai.

CLUJ. Serbare câmpenească și acțiuni de ecologizare

Clujenii sunt aşteptaţi, de 1 Mai, la o serbare câmpenească, cu muzică de taraf, organizată de Consiliul Judeţean în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în timp ce dintre partidele politice PDL este singurul care a anunţat că va sărbători Ziua Muncii, printr-o acţiune de ecologizare.

La Cluj, PDL este singurul partid care a anunţat că va sărbători 1 Mai, urmând să organizeze, joi, o acţiune de ecologizare a zonei de agrement de pe Valea Gârbăului din Cluj-Napoca.

La acţiune, care va începe la ora 11.00, sunt aşteptaţi să participe aproximativ 300 de membri ai partidului, majoritatea de la organizaţia de tineret.

La acţiune va participa şi liderul filialei judeţene, Daniel Buda, candidat pe locul 5 pe lista PDL la alegerile pentru PE.

În schimb, PSD Cluj nu va organiza nimic special de 1 Mai, liderii filialei susţinând că Ziua Muncii va fi sărbătorită în acest an de social-democraţi prin “întâlniri cu cetăţenii în teritoriu”.

Nici PNL Cluj şi nici UDMR Cluj nu vor organiza vreo manifestare de 1 Mai.

O serbare câmpenească va fi organizată, însă, de Consiliul Judeţean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda”, în colaborare cu primăriile Turda, Aiton, Băişoara, Floreşti, Iara, Mociu, în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Acolo va avea loc, joi, de la ora 12.00, a treia ediţie a “Serbării câmpeneşti de 1 Mai”.

Participanţii vor putea asista la spectacole susţinute de cursanţii ansamblurilor folclorice populare din Turda, Băişoara, Floreşti, Mociu şi Cluj-Napoca, precum şi de cursanţi ai claselor de muzică populară din Cluj-Napoca, acompaniaţi de taraful “Vatră de dor” al Şcolii Populare de Arte.

Și Primăria Cluj-Napoca, “păstorită” de Emil Boc a anunţat că a pregătit terenul de pe Valea Gârbăului, unde sunt instalate opt grătare, pentru clujenii care doresc să petreacă 1 Mai la iarbă verde.

MUREȘ. UDMR, ieşire la picnic de 1 Mai. PSD, acţiuni electorale fără mici şi bere

UDMR Târgu Mureş organizează de 1 Mai tradiţionala ieşire la picnic de pe malul Mureşului, cu program artistic şi un candidat la europarlamentare, în timp ce PSD va face acţiuni electorale în tot judeţul, dar fără mici şi bere, iar PDL şi PNL nu au nimic programat.

Andrei Tudor