26.1 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 11:27

Ministrul Transporturilor visează ca pe lângă metroul dintre Otopeni şi Gara de Nord, să avem şi o cale ferată

spot_img

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu susţine că în paralel cu proiectul construcției unei linii de metrou între Gara de Nord și Otopeni, putem să construim și o cale ferată” într-o variantă economică și atractivă, cu material rulant modern, care să lege gara de aeroport”.

Şeful de la Transporturi a mai spus că cele două proiecte nu pot fi demarate anul acesta,  din cauza constrângerilor financiare legate de Master Planul General de Transport și cele legate de un deficit de finanțare.

Dan Costescu apreciază că cele două proiecte s-ar putea “canibaliza”, însă depinde de ce va indica studiul de trafic. “Studiul ne va spune exact în ce zonă trebuie să ne oprim, pentru că sunt niște diferențe. Sunt unii care circulă cu niște scopuri, sunt alții care circulă cu alte scopuri. De exemplu, la metrou viteza maximă comercială ar fi undeva la 35 km pe oră, însă, la feroviar, chiar dacă traseul este mai lung, ne-am putea permite o viteză comercială de 65 km pe oră, deci dublu. Fără să mai oprim prin toate stațiile ar putea să rezolve o problemă”, a explicat el.

Ministrul Transporturilor crede că anul viitor se pot demara măcar studiile şi proiectele pentru cele două magistrale, în condiţiile în care în 2020 va avea loc turneul final al EURO 2020

M. Nedelcu