14.2 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 1:40

Ministrul Tineretului şi Sportului, E. Lipă: Bază de date cu starea de sănătate a elevilor pentru a ne cunoaște mai bine ca națiune

spot_img

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Tineretului vor lansa o platformă unde se vor încărca toate datele antropometrice şi biometrice ale elevilor din România, care va permite sondarea în timp real a stării de sănătate a elevilor din România.

Potrivit unui comunicat, “Elisabeta Lipă, Ministru al Tineretului şi Sportului (MTS) şi Adrian Curaj, Ministrul Educaţiei, au semnat protocolul de colaborare privind derularea Programului ”Biomotric”, în cadrul căruia va fi dezvoltată o platformă digitală populată cu seturi de date, actualizate la intervale precise, referitoare la parametrii antropometrici şi biomotrici ai elevilor din România”.

„Platforma va fi dezvoltată de Institutul Naţional de Cercecetare Sportivă (INCS) şi va fi folosită ca instrument de sondare în timp real a stării de sănătate somatică a elevilor din România şi a perspectivelor de evoluţie a performanţei sportive. Ea conectează profesorii de educaţie fizică din toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară, aceştia devenind vitali pentru baza piramidei de selecţie sportivă”, se arată în sursa citată.

„Aplicaţiile acesteia sunt foarte largi, iar efectele cumulative aşteptate vor duce la progrese în multe domenii. Este un prim pas necesar pentru a ne cunoaşte mai bine ca naţiune, pentru a şti cât de sănătoşi suntem, în ce valori biofizice şi biologice ne încadrăm, unde mai avem de lucrat. În măsura în care aplicaţia se va dezvolta în timp, ea va deveni un instrument valoros indispensabil pentru antrenori, medici, profesori, putând fi corelată şi cu alte proiecte guvernamentale”, a declarat Elisabeta Lipă, Ministrul Tineretului şi Sportului.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a spus că „Programul Biomotric va permite o bună cunoaştere a evoluţiei elevilor noştri, în parametri care privesc starea de sănătate ori condiţia fizică a acestora. Şcoala este un mediu de dezvoltare armonioasă a viitorilor adulţi, iar datele culese ne vor ajuta să conturăm politici eficiente în domeniul educaţiei şi al sănătăţii lor”.