20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 2:38
No menu items!

Ministrul Sănătății:“Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive”

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că urmează încă 3 săptămâni grele, după care numărul infectărilor cu COVID-19 va scadea, iar primele relaxări ar putea fi luate în martie.

”Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Ministrul a precizat că populația se imunizează și prin boală și vaccinare, iar acest lucru creează un puternic răspuns imun populațional și poate să însemne încetarea pandemiei ca urgență globală de sănătate publică și transformarea într-o infecție respiratorie, ca gripa sau alte viroze.

“Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuie efect în cel mult 9 luni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitate comună în UE, în ceea ce privește certificatul digital.

Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în România. Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment în ceea ce privește acest certificat. Vaccinarea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalalua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificate”, a spus Rafila.

El a menționat că, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante, nu crede că constituie argument pentru o doză suplimentară.

“În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii”, a afirmat ministrul.

Rafila a vorbit și despre măsurile restrictive, de care am putea începe să scăpăm odată cu venirea primăverii.

”Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămâna la alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitate și să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.

Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. O să introducem gradual măsurile de relaxare, pe măsură ce scade incidența bolii și se eliberează spitalele. Ceea ce vom face și în ceea ce privește funcționarea altor sectoare, nu doar a celui legat de educație, va fi mai degrabă legat de solicitarea pe sistemul de sănătate, decât de incidență”, a mai spus Rafila.

                                                                                                                    Adina Silav