2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 16:50
No menu items!

Ministrul Sănătăţii susţine că dezinfectanţii folosiţi în spitale nu sunt diluaţi

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi.

Ministrul Sănătăţii a declarat că testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP-ului, şi doar 150 de probe au ieşit neconforme.

Oficialul a mai afirmat că s-au verificat suprafeţele şi modul în care se face procesul de dezinfecţie, urmârindu-se dacă substanţele dezinfectante distrug microorganismele. De asemenea, el susţine că aceste teste se repetă şi anual au fost făcute şi controale, iar acolo unde au apărut probe neconforme, s-au luat măsuri de suspendare a folosirii substanţelor respective. 

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că în acest moment “pacienţii sunt în siguranţă” şi că a discutat cu premierul Dacian Cioloş pe care l-a informat “de toate aspectele care au apărut”.

Potrivit unei analize a Mişcării Civice Iniţiativa România privind situaţia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma, în perioada 2012-2015, contractele Institutului Oncologic “Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, al cărui manager a fost Patriciu Achimaş Cadariu, actualul ministru al Sănătăţii, au avut o valoare de peste 160.000 de lei, din opt contracte de furnizare de dezinfectanţi, detergenţi şi produse de curăţenie.

S. Marinescu