33.9 C
București
vineri, 19 august 2022 - 17:40
No menu items!

Ministrul Sănătății favorizează prin ordin clinica la care lucrează ilegal (Libertatea)

spot_img

Contract semnat pe 20.000 de lei pentru 10 ore de muncă pe săptămână de Victor Costache, la 3 zile după ce a depus jurământul ca ministru al sănătății, cu o policlinică pe care apoi a favorizat-o să obțină contracte pe bani publici.   

Libertatea a publicat, joi, mai multe documente electronice din interiorul Ministerului Sănătății care arată că ministrul Costache a modificat ordine în favoarea clinicii la care susține că a primit aviz favorabil din partea ANI să opereze. Tot Libertatea a publicat inițial și contractul încheiat de Ministrul Sănătății cu policlinica unde operează, în weekend-uri, cu specialitatea chirurgie cardiacă, Victor Costache. 

Avizul favorabil al ANI este însă ilegal, deoarece încălcă art 84 din Legea 161/2003 privind incompatibilitățile funcționarilor publici: „Reprezintă incompatibilitate o funcție de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizațiilor cu scop comercial”.

Ministrul Costache a depus jurământul la Cotroceni pe 4 noiembrie 2019. Pe 7 noiembrie a semnat un nou contract cu Polisano Sibiu. Pe 18 noiembrie, el a intrat în documentul Google Docs intitulat ”Ordin 449 din 2015 (1)”. În acest document, ministrul Victor Costache modifică un ordin din 2015, prin care se alocă bani pentru ”Acțiunile Prioritare pentru pentru pacienții cu infarct miocardic acut!” (AP-IMA)

În acest document, ministrul Victor Costache modifică un ordin din 2015, prin care se alocă bani pentru ”Acțiunile Prioritare pentru pentru pacienții cu infarct miocardic acut!” (AP-IMA) Acțiunile Prioritare pentru infarct reprezintă un program de finanțare prin care statul a suplimentat banii pentru intervențiile în cazul pacienților care au mare nevoie și la care spitalele nu mai aveau fonduri suficiente de la Casa de Sănătate. Când ajunge la ”Criteriile de eligibilitate pentru unităţile care derulează AP-IMA”, ministrul Costache vede că acolo scrie, ” c) dotarea existentă (accesul la cel puţin două angiografe”.  Numai că Polisano Sibiu, spitalul unde ministrul este angajat, prin contractul de muncă pe care Libertatea l-a publicat, contract care îi cere ”fidelitate”, nu are decât un angiograf. Și atunci, pe 18 noiembrie 2019, la ora 12:41, Victor Costache, responsabil al sănătății în Guvernul PNL condus de Ludovic Orban, înlocuiește ”două angiografe” cu ”un angiograf”, ca o condiție minimă pentru ca spitalele să se califice la banii publici.